Undersøkelser av fiskesamfunnet i Måsåbekken og Brenneribekken og vurdering av mulige vandringshindre i Brenneribekken. Oppfølgende undersøkelser i forbindelse med InterCity-utbyggingen på strekningen Kleverud-Hamar
Research report
View/ Open
Date
2021Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2398]
Abstract
Myrvold, K.M. 2021. Undersøkelser av fiskesamfunnet i Måsåbekken og Brenneribekken og vurdering av mulige vandringshindre i Brenneribekken. Oppfølgende undersøkelser i forbindelse med InterCity-utbyggingen på strekningen Kleverud-Hamar. NINA Rapport 2023. Norsk institutt for naturforskning.
Denne rapporten er et ledd i utviklingen av et kunnskapsgrunnlag for vurderingen av InterCity-utbyggingen mellom Kleverud og Hamar. Her presenteres resultatene fra elfiskeundersøkelser i Måsåbekken og Brenneribekken, og fra en befaring av mulige vandringshindre i Brenneribekken.
Det ble påvist ørret og gjedde i Måsåbekken i 2020. Tetthetene av ørret var i samme størrelses-orden som i 2019 på stasjon 1,2 og 3, og betydelig høyere ved stasjon 4. Videre var det relativt høye tettheter av ørret i det nye elveleiet ved brua til nye Tangen stasjon. Det ble ikke påvist steinsmett, harr eller ørekyt i 2020. Disse artene opptrådte imidlertid i lavt antall i 2019. Det var svært lav vannføring i Måsåbekken våren og sommeren 2020, som følge av en snøfattig vinter og lite nedbør i sommerhalvåret.
Det ble elfisket på tre stasjoner i Brenneribekken i 2019. Her ble det påvist ørret og harr ved de to nederste stasjonene, mens det ikke ble fanget fisk på den øverste stasjonen. Den nederste stasjonen hadde relativt høye tettheter av ørret, som trolig er avkom av ørret som bruker Mjøsa som næringslokalitet. Den midtre stasjonen hadde lav tetthet av ørret, som trolig er stasjonær fisk. Det ble ved befaring påvist et sannsynlig vandringshinder ca. 1,5 km fra utløpet i Mjøsa. Dette punktet ligger mellom de to nedre stasjonene i Brenneribekken.