Litjelv-vassdraget, Klæbu, som gyte- og oppvekstområde for vandrende nidelvørret. Problemkartlegging og ungfisktellinger i 2020.
Research report
View/ Open
Date
2020Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2375]
Abstract
Bergan, M. A. & Nøst, T. H. 2020. Litjelv-vassdraget, Klæbu, som gyte- og oppvekstområde for vandrende nidelvørret. Problemkartlegging og ungfisktellinger i 2020. NINA Rapport 1923. Norsk institutt for naturforskning.
Det er gjennomført problemkartlegging og ungfisktellinger i Litjelva med sidebekker i løpet av høsten 2020. Undersøkelsene er gjennomført for å få bedre kunnskap om vassdragets miljøtilstand og betydning som gyte- og oppvekstområde for vandrende nidelvørret.
Litjelva, også kalt Litlelva eller Vullubekken, munner til Nidelva ved Svean. Vassdraget har også flere sidebekker. Undersøkelsene i 2020 avdekker et svært viktig vassdragsystem med stor betydning for nidelvørret. Det er middels ungfisktettheter med både årsyngel ørret og eldre årsklasser ørret i elva og de viktigste sidebekkene. Nedre del har også en varierende forekomst av ørekyte. Undersøkelsene avdekker at nidelvørreten kan naturlig utnytte mer enn 6 kilometer elve- og bekkestrekning til gyting og oppvekst i hovedelva og de viktigste sidebekkene. Nylige endringer ved vandringsveien knyttet til en kunstig dam i hovedløpet av elva utgjør en risiko for at 27 % (nærmere 1,7 kilometer vassdragsstrekning) av denne strekningen kan gå tapt. Tilfredsstillende avbøtende tiltak må gjennomføres for å sikre at naturlige vandringsveier gjenopprettes.
Undersøkelsene i 2020 peker også på problemstillinger ved et kjent vandringshinder knyttet til veikulvert under fylkesvei 704 Brøttemsvegen, og diskuterer partikkelforurensning og nedslamming i forhold til aktiviteter i vassdragets nedbørfelt i 2020. Avslutningsvis skisserer rapporten veien videre for Litjelvas vannmiljø, nidelvørret og biologisk mangfold, som, basert på undersøkelsene i 2020, krever oppfølging av inngrep og avbøtende tiltak etter vannforskriften for å oppnå fastsatte miljømål. Det anbefales at status for Litjelva med sidebekker følges opp årlig med tilsvarende undersøkelser som i 2020, med oppstart i 2021.