Sommerfugler samlet på Bygdøy i Oslo kommune i 2016
Research report
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2441622Utgivelsesdato
2017Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NINA Kortrapport [72]
Sammendrag
Endrestøl, A. og Berggren, K. 2017. Sommerfugler samlet på Bygdøy i Oslo kommune i 2016. - NINA Kortrapport 71. 26 s.
Bygdøy er lokalisert innerst i Oslofjorden, og har derfor godt klima (med milde vintre og høye sommertemperaturer) og gunstige geologiske forhold. Det er foretatt relativt få entomologiske undersøkelser her, og hovedandel av insektartene som er registrert på Bygdøy er biller, i hovedsak registrert der for nærmere 100 år siden. Det er derfor et stort behov for å gjøre oppdaterte kartlegginger av insektsfaunaen som beskriver dagens situasjon.
Denne kortrapporten oppsummerer foreløpige resultater av supplerende insektundersøkelser gjort på Bygdøy sommeren 2016, med fokus på sommerfugler. I dette delprosjektet ble det valgt å fokusere på innsamling av sommerfugler med lysfeller, siden sommerfugler er en underepresentert gruppe i tidligere innsamlinger på Bygdøy. Vi valgte også å sette opp malaisefeller på to områder på Bygdøy som i liten grad er undersøkt.
På tross av at lysfellene ble satt ut nokså seint i sesongen og en dårlig kvalitet på augustmaterialet, ble det samlet inn hele 294 arter sommerfugler. Dersom man ser hva som tidligere er registrert fra Bygdøy av sommerfugler på Artskart, er dette kun 198 arter. Av disse var det 62 arter som ble gjenfunnet i 2016, mens 136 ikke ble gjenfunnet. Det vil si at denne undersøkelsen har dokumenter 232 nye sommerfuglarter nye for Bygdøy, altså mer enn doblet det antallet som har vært registrert fra Bygdøy gjennom tidene. Totalt er det nå registrert 430 arter sommerfuglarter på Bygdøy. Det vil si at omkring 20 % av Norges sommerfugler er registrert på Bygdøy.
Materialet fra malaisefellene er så langt kun grovsortert, og videre identifikasjon av enkelte grupper vil bli presentert i en senere sluttrapport.
Vi anbefaler ytterligere insektundersøkelser i 2017 for å få oppdatert kunnskaper om insektfaunaen på Bygdøy.