Vannøkologiske undersøkelser i Botngårdsvassdraget og utløp-/tilløpsbekker til Eidsvatnet, Bjugn kommune, i 2015. Undersøkelser av bunndyr, ungfisk og problemkartlegging i henhold til vannforskriften
Research report
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2402678Utgivelsesdato
2016-08-30Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NINA Rapport/NINA Report [2350]
Sammendrag
Bergan. M. A. 2016. Vannøkologiske undersøkelser i Botngårdsvassdraget og utløps-/tilløpsbekker til Eidsvatnet, Bjugn kommune, i 2015. Undersøkelser av bunndyr, ungfisk og problemkartlegging i henhold til vannforskriften. - NINA Rapport 1273. 52 s. + vedlegg.
Det er gjennomført problemkartleggende, ferskvannsbiologiske undersøkelser og kartlegging av vandringshindre- og barrierer i utløpselv og tilløpsbekker til Eidsvatnet og elver/bekker til Botn- gårdsvassdraget i Bjugn kommune i 2015. Undersøkelser av ungfiskbestander og bunndyrsam-funn i disse vannforekomstene er en videreføring av tilsvarende undersøkelser i 2013, som et ledd i arbeidet med å styrke kunnskapsgrunnlaget for videre forvaltning av vassdraget etter vannforskriften.
Undersøkelsene i 2015 beskriver vassdragenes helsetilstand, ved å gi en vurdering av miljøtilstand og klassifisering av økologisk tilstand gjennom bruk av laksefisk og bunndyr som kvalitets-elementer. For å ha ett oppdatert bilde av den økologiske kontinuiteten i vassdraget, dvs vandringsforhold og tilgang til anadrom strekning for sjøvandrende laksefisk, ble også mange potensielle, men til dels uavklarte, problempunkter for fiskevandring besiktiget, kartlagt og vurdert.
De ferskvannsøkologiske undersøkelsene som er gjennomført i Bjugn kommune høsten 2015 avdekker flere problemstillinger som krever avbøtende tiltak for at miljømål etter vannforskriften skal være innen rekkevidde for vannforekomstene. Det er først og fremst hydromorfologiske problemstillinger som bør få størst fokus i første omgang, basert på våre resultater. Inngrep som fører til oppgangsproblemer og endringer i hydromorfologi har redusert produksjonskapasiteten til vassdragene. Tiltak for å avbøte dette anses som oppnåelige og relativt enkle. Med noen få unntak så viser de biologiske undersøkelsene av bunndyr og ungfisk at vannmiljøet (vannkvali-teten) har bedret seg vesentlig sammenlignet med eldre undersøkelser, og at ungfisk har livsvil-kår i flere av de viktigste tilløpsbekker til Eidsvatnet, utløpselva fra Eidsvatnet og i elver-/bekkestrekninger i Botngårdsvassdraget. Det er allikevel tegn til eutrofieringsproblemer og organisk belastning for noen vassdrag og vassdragsstrekninger. Etablering av gjedde og spredning av denne arten utgjør en av de største risikoene for ikke å oppnå miljømål etter vannforskriften i begge de undersøkte vannforekomstene. Gjedde er en fremmed art i kystnære trøndelagsvassdrag, med stor kapasitet til å fortrenge stedegen laksefisk og annen akvatisk fauna i regionen. Spredningsfaren til andre vassdrag er overhengende. Bestandsreduserende tiltak kan gjennom-føres, men er ressurskrevende og omfattende. Tiltak for å utrydde gjeddebestandene helt med-fører bruk av rotenon, noe som bør vurderes grundig i forkant dersom dette skal være aktuelt.