Restaurering av lokaliteter med åpen grunnlendt kalkmark. Tiltaksplan for Vestfold og Telemark
Research report
View/ Open
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2359]
Abstract
Evju, M. & Solstad, H. 2024. Restaurering av lokaliteter med åpen grunnlendt kalkmark. Tiltaksplan for Vestfold og Telemark. NINA Rapport 2442. Norsk institutt for naturforskning.
Restaurering av natur er nødvendig for å bedre tilstanden for økosystemer og bidra til en bedre utvikling for truede og nær truede arter. Nasjonalt mangler det en oversikt over hvor det er behov for å restaurere natur, og hvordan og hvor naturrestaurering bør prioriteres for å nå overordnede nasjonale mål. Åpen grunnlendt kalkmark i boreonemoral sone er en naturtype med et stort mangfold av arter. Naturtypen er sterkt truet og er Utvalgt naturtype etter naturmangfoldloven. De viktigste truslene mot åpen grunnlendt kalkmark inkluderer fremmede arter, nedbygging, slitasje og gjengroing. Vestfold og Telemark utgjør et viktig delområde for naturtypen. I dette prosjektet er det utarbeidet en tiltaksplan for åpen grunnlendt kalkmark i boreonemoral sone i Vestfold og Telemark. Bakgrunnen for prosjektet var at kunnskapsgrunnlaget for områdene med naturtypen i Vestfold og Telemark er begrenset – særlig med henblikk på hva som er de viktigste truslene og hvilke lokaliteter som er mest aktuelle for restaureringstiltak. Statsforvalteren ønsket seg en oversiktlig og grundig tiltaksplan, der naturverdi, status og restaureringspotensial beskrives for hver enkelt lokalitet av naturtypen, slik at forvaltningen har et grunnlag for å prioritere lokaliteter for restaurering.
Rapporten dokumenterer arbeidsmetodene i prosjektet, fra forarbeid via feltarbeid til etterarbeid, og er et supplement til prosjektets hovedprodukt, den konkrete tiltaksplanen for åpen grunnlendt kalkmark i Vestfold og Telemark. Tiltaksbasen inneholder alle data som ble samlet inn i felt, i tillegg til en rekke variabler utviklet for å kunne prioritere mellom lokalitetene. Målet med tiltaksplanen er å forbedre tilstanden i åpen grunnlendt kalkmark i Vestfold og Telemark, og dermed sikre robuste bestander av rødlisteartene i alle delområder i fylket hvor naturtypen forekommer. Målsetningen med restaureringstiltakene er 1) å ivareta de lokalitetene som har god tilstand, samt 2) å restaurere områder som med tiltak kan oppnå høy naturverdi.
I alt 102 lokaliteter med naturtypen ble undersøkt i felt i 2023. Lokalitetene ble kartlagt etter Miljødirektoratets instruks. I tillegg ble det gjort søk etter 101 karplanter med ulik grad av kalktilknytting (forhåndsutarbeidet kryssliste), det ble gått systematiske transekter gjennom lokalitetene for å registrere rødlistede karplanter og fremmede karplanter, og for alle fremmede karplanter observert ble total dekning i kvadratmeter angitt. I etterkant ble lokalitetene skåret for 1) naturverdi (antall rødlistede karplantearter, antall kalktilknyttede arter), 2) tilstand – fremmede arter (dekning i m2, arealandel med fremmede arter), 3) restaureringspotensial (areal med fremmede arter, antall bekjempelsesmetodikker nødvendig for å bekjempe artene, type art som må bekjempes) og 4) landskapsøkologisk betydning (antall andre lokaliteter i en 2 km radius), i tillegg til 5) eiendomsforhold (vern/ikke vern, privat/offentlig).
En kombinasjon tilnærminger ble brukt for å prioritere lokaliteter for restaurering: refugie-tilnærmingen, der lokaliteter med stor landskapsøkologisk betydning prioriteres for å opprettholde konnektiviteten for artene i landskapet, og prosjekttype-tilnærmingen, der lokaliteter med store naturverdier, men der tilstanden ennå ikke er veldig dårlig, prioriteres, samt systemer for beslutningsstøtte for å synliggjøre egenskapene ved de ulike lokalitetene (naturverdi, tilstand, restaureringspotensial, landskapsøkologi).
Det er lite dokumentert erfaring med kostnader for aktuelle tiltak, hvor effektive ulike bekjempelsestiltak er og hvor mye oppfølging som må påregnes. Vi anbefaler derfor Statsforvalteren å dokumentere alt arbeidet med restaurering av åpen grunnlendt kalkmark i Vestfold og Telemark, slik at kunnskapen kan systematiseres og brukes i andre prosjekter.