Overvåking av innslag av rømt oppdrettslaks i Vefsna, Fusta, Røssåga og Ranaelva etter rømmingshendelse fra Brattholmen i Herøy
Research report
View/ Open
Date
2021Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2375]
Abstract
Holthe, E., Kanstad-Hanssen, Ø, Florø-Larsen, B. 2021. Overvåking av innslag av rømt oppdrettslaks i Vefsna, Fusta, Røssåga og Ranaelva etter rømmingshendelse fra Brattholmen i Hærøy. Norsk institutt for naturforskning NINA Rapport 1943.
Etter en rømming av oppdrettslaks ved MOWIs lokalitet Brattholmen i Herøy kommune i Nordland den 18.06.2020 ble det høsten 2020 igangsatt undersøkelser i fire elver. Ved tellinger av gytefisk i de fire elvene ble det observert 17 oppdrettsfisk, hvor åtte var av en slik størrelse at det ikke kan utelukkes at de kan stamme fra rømmingsepisoden ved Brattholmen. Det ble ob-servert i alt 3 022 vill laks under gytefisktellingen og videoanalyse av oppgangen i Laksforsen i Vefsna. Ved analyse av 258 skjellprøver fra elvene Vefsna, Fusta og Røssåga, ble i alt ti fisk basert på skjellkarakter klassifisert som rømt oppdrettslaks, hvorav seks kan være i en størrelsesklasse som samsvarer med fisken som rømte fra Brattholmen. I tillegg ble to fisker klassifisert som usikker rømt eller utsatt.
Resultatene fra våre undersøkelser avdekket ikke større mengder rømt oppdrettsfisk som oppholdt seg i Vefsna, Fusta, Røssåga og Ranaelva i gyteperioden for vill laks. Beregnet innslag, primært basert på observasjoner fra drivtellingene, viste ikke forekomster av rømt oppdrettslaks som utløste utfiskingstiltak utover kontrollfisket med stang. Alle de undersøkte elvene er store elver, med mange og dype områder der uttak gjennom undervannsjakt er vanskelig eller svært ressurskrevende på grunn av stort vannvolum.