Genetisk kartlegging av sjøørretbestanden i Drivavassdraget
Research report
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2500744Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NINA Rapport/NINA Report [2346]
Sammendrag
Karlsson, S., Hindar, K., Birkeland Eriksen, L., Saksgård, R, & Solem, Ø. 2018, Genetisk kartlegging av sjøørretbestanden i Drivavassdraget. NINA Rapport 1463. Norsk institutt for natur-forskning.
Laksebestanden i Drivavassdraget ble på 1970-tallet smittet av Gyrodactylus salaris. Som en del av bekjempelsesarbeidet er det bygd en fiskesperre ved Snøvasfossan. Denne sperra skal hindre laks fra å vandre opp i de øvre delene av vassdraget, slik at verten og dermed også parasitten fjernes fra Driva ovenfor sperra. For å bevare sjøørretbestanden i vassdraget er det en målsetning å flytte tusen sjøørret årlig forbi sperrestedet. Det er også ønskelig å kartlegge den genetiske strukturen til sjøørreten i vassdraget. Et viktig spørsmål er hvorvidt sjøørret nedenfor sperra utgjør en egen bestand som vil kunne kreve at man ivaretar denne i genbank i forbindelse med utryddelsestiltak. Det er også viktig å undersøke om det finnes genetisk forskjellige bestander i hovedelva ovenfor sperra og om flytting av sjøørret ovenfor sperra vil kunne ivareta den genetiske variasjonen som finnes der.
Det ble undersøkt genetisk variasjon i 96 SNP-markører fra 442 stikkprøver av ungfisk innsamlet på 20 stasjoner fordelt over hovedstrengen av vassdraget i perioden 2004-2017, samt 193 prøver fra voksen sjøørret fra både nedstrøms og oppstrøms sperra i perioden 2005-2009 og 2017. Det ble identifisert to genetisk adskilte bestander i Drivavassdraget, en representert av stikkprøver av ungfisk fanget i Drivdalen øverst i vassdraget og en bestand representert av flere stikk-prøver fra nedstrøms sperra i Sunndal kommune til oppstrøms sperra ved Vognill i Oppdal kommune. De genetiske analysene indikerer at sjøørret fanget nedstrøms sperra kom fra begge bestandene med en stor overvekt av fisk tilhørende den dominerende bestanden og kun med et fåtall individer tilhørende bestanden i Drivdalen. Vi vurderer det derfor slik at den genetiske variasjonen til sjøørret nedstrøms sperra blir ivaretatt av sjøørret som slippes opp forbi sperra.
Genetisk tilordning av voksen sjøørret som ble flyttet ovenfor sperra i 2017 viser at cirka 3 % av de som ble flyttet, tilhører den øvre bestanden i Drivdalen. Ved årlig flytting av tusen sjøørret ovenfor sperra forventes at cirka 30 individer tilhører den øvre bestanden. Ut fra denne observasjonen bør det vurderes hvorvidt flytting av tusen sjøørret i tilstrekkelig grad tar vare på den samlede genetiske variasjonen i vassdraget. Vi spekulerer i om sjøørret som tilhører den øvre bestanden i Drivdalen kommer tidligere i sesongen til vassdraget og sperra, og at man derfor kan representere den øvre bestanden bedre ved å prioritere oppflytting av sjøørret som kommer til sperra tidlig i sesongen. Videre genetiske analyser av sjøørret fanget tidlig og sent i sesongen vil være nødvendig for å vurdere nytteverdien av en slik strategi.