Forsvarets anlegg for oversetting av kjøretøy over vassdrag (OVAS) i Søndre Rena. Resultater fra overvåking av effekter på fiskebestanden, 2008-2017
Research report
View/ Open
Date
2018Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2359]
Abstract
Museth, J. & Johnsen S.I. 2018. Forsvarets anlegg for oversetting av kjøretøy over vassdrag (OVAS) i Søndre Rena - Resultater fra overvåking av effekter på fiskebestanden, 2008 – 2017. NINA Rapport 1469. Norsk institutt for naturforskning.
Vinteren 2008 anla Forsvaret ved Forsvarsbygg Utvikling to av fire planlagte OVAS-traséer for tyngre kjøretøy i Søndre Rena i Åmot kommune. Fylkesmannen ga et 5-årig pålegg om natur-forvaltningstiltak/overvåking, og Norsk institutt for naturforskning (NINA) fikk oppdraget med å overvåke utviklingen av fiskebestanden i Søndre Rena. I 2013 publiserte NINA, Rapport 996 som oppsummerte overvåkingen av fiskebestanden frem til 2012. Det besluttet å videreføre overvåkingen i Søndre Rena, og denne raporten oppsummerer resultatene fra overvåkingen av fiskebestanden i perioden 2008 – 2017.
Det er benyttet samme metoder de siste årene som tidligere, dvs. det er gjennomført elektrisk båtfiske i OVAS-området og på kontrollområdene på Bertinusenget, Rødsbakken og Hansber-get. For å sammenligne resultater mellom år er fangstene uttrykt som antall individer fanget per minutt båtelfiske (CPUE). Det er også gjennomført gytegroptellinger i OVAS-området og i kon-trollområdene på Rødsbakken og Hansberget.
Harr og ørret var de dominerende fiskeartene fanget under båtelfiske i alle år i perioden 2008 – 2017. Det var noe større dominans av disse artene på de mer hurtigstrømmende partiene av elva (f.eks. Bertinusenget, Rødsbakken og Hansberget) enn i det mer stilleflytende OVAS-området. Undersøkelsene viser at ørretbestanden har økt i både OVAS-området og kontrollom-rådene. Harrbestanden har økt i OVAS-området. Det ble ikke observert signifikante endringer i forekomsten av andre arter i OVAS- eller kontrollområdene. Ut i fra resultatene av overvåkingen kan vi konkludere med følgende:
• Det er ikke påvist store endringer i sammensetningen av fiskesamfunnet i OVAS-området.
• Det er registrert en signifikant økning i forekomsten av ørret og harr i OVAS-området, men det er ikke registrert noen signifikante trender for øvrige fiskearter (abbor, gjedde, lake, mort, niøye, sik, steinsmett og ørekyt).
• Det er dokumentert årviss rekruttering av harr og ørret i OVAS-området. Det ble påvist årsunger, ettåringer og toåringer av harr og ørret her i samtlige år.
• Ørretbestanden i Søndre Rena er i en positiv utvikling. I kontrollområdene er det regi-strert en økning i forekomsten av ørret i alle lengdeklasser, med unntak av fisk ≥ 400 mm.
• Harrbestanden ser også ut til å være inne i en positiv utvikling, og i OVAS området er det registrert en signifikant økning i tettheten av harr. For kontrollområdene sett under etter er bildet forholdsvis likt, men her er ikke det ingen statistisk signifikant positiv trend.
• Det ble observert få gytegroper av ørret på Hansberget og Rødsbakken i 2017, men en økning i OVAS-området.
Våre resultater viser at rekrutteringen til harr- og ørretbestanden i Søndre Rena har økt. En økning i gytebestanden av begge arter som følge av strengere reguleringer av fisket er den mest sannsynlige forklaringen, men variasjon i vannføring og vanntemperatur mellom år vil også på-virke årsklassestyrken til begge arter.