Tiltaksplan for Segeråga i Rødøy og Meløy kommuner, Nordland. Forslag til rehabilitering og avbøtende tiltak etter nydyrking, samt habitat- og fiskeforsterkingstiltak for sjøørret og laks i vassdraget
Research report
View/ Open
Date
2017Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2346]
Abstract
Bergan, M. A. & Aanes, K. J. 2017. Tiltaksplan for Segeråga i Rødøy og Meløy kommuner, Nordland. Forslag til rehabilitering og avbøtende tiltak etter nydyrking, samt habitat- og fiskeforsterkingstiltak for sjøørret og laks i vassdraget. - NINA rapport 1358. 41 s.
Rapporten presenterer forslag til en tiltaksplan for vassdraget Segeråga i Rødøy og Meløy kommuner, Nordland. Vassdraget har i løpet de siste 30 årene vært utsatt for vesentlige menneskeskapte endringer i nedbørfeltet i form av nydyrking av myr. Dette har ført til betydelig erosjon og forårsaket en partikkelforurensning med økt sedimentasjon av finstoff og sand i vassdraget. Både biologisk mangfold og fiskebestandene (ørret/sjøørret, laks og trolig sjørøye) i vassdraget har fått vesentlig reduserte livsvilkår som følge av dette. Rapporten gir en kort gjen-nomgang av hele elvestrekningen, med størst fokus på anadrom strekning og nydyrkingsområdet øverst i vassdraget. På bakgrunn av tilgjengelige biologiske data og feltbefaringer de siste årene foreslås konkrete, kartfestede avbøtende tiltak, for å redusere avrenning av partikler fra nydyrkingsområdene og holde tilbake erosjonsmateriale øverst i vassdraget. Videre er det foreslått habitatforbedrende løsninger og fiskeforsterkningstiltak, fortrinnsvis i anadrom strekning, men også i kildeområdene som har en bekkelevende ørretbestand. Blant de viktigste tiltakene for å stoppe erosjon og utlekking av finpartikulært materiale fra nydyrkingsområde i øvre del av Segeråga.
Det anses som avgjørende å få kontroll på den menneskeskapte tilførselen av erosjonsmateriale fra nydyrkingsområdet, for å kunne oppnå ønskede miljømål i Segeråga. Dersom en ikke får kontroll på dette problemet vil andre tiltak som settes inn for å restaurere vassdragsmiljøet og naturverdiene i området ha liten effekt. I noen vassdragsavsnitt er det formålstjenlig i å iverksette flere former for biotoptiltak parallelt med tiltak for å redusere partikkelforurensningen, slik at man kan fremskynde reetablering av fiskebestandene i Segeråga.
De viktigste tiltakene for å styrke fiskebestandene er å tilføre vassdraget egnet substrat i form av stein i ulike størrelser for å bedre gyte- og oppvekstmulighetene. Videre er det viktig å fjerne sand og andre finsedimenter fra gjenfylte dypområder. For å gjenoppbygge en bestand av sjø-ørret er det nødvendig å gjenåpne vandringsmulighetene i Meåsbekken, som da kan bli en viktig tilløpsbekk til hovedelva for anadrom laksefisk. Denne bekken har ikke tilsvarende slamproblemer som Segeråga, Tiltakene i Meåsbekken vil gi en betydelig gevinst ved å øke produksjons-arealet for sjøvandrende laksefisk, som dermed kan få tilgang til svært gode gyte- og oppvekst-områder som ikke har vært tilgjengelige i nyere tid.