Innsig og fangst av villaks og rømt oppdrettslaks til elvene rundt Trondheimsfjorden. Rapport for 2012
Næsje, Tor; Ulvan, Eva Marita; Jørrestol, Arne; Fiske, Peder; Økland, Finn; Hvidsten, Nils Arne; Heggberget, Tor Gravråk
Research report
View/ Open
Date
2013Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2350]
- Publikasjoner fra CRIStin - NINA [2411]
Abstract
Villaksinnsiget til Trondheimsfjorden i 2012 var lavere enn estimatene i de to foregående årene, men av samme størrelse som i 2007-2009. I 2012 økte andel oppdrettslaks i fangstene gjennom sesongen, men innslaget totalt sett var lavt.
I Orkla og Gaula, hvor loggere registrerte radiomerkede laks som gikk opp i elva, tyder resultatene fra 2012 på at beskatningen på de radiomerkede laksene var mellom 36 og 41 %. I 2011 er beskatningsraten av radiomerket laks beregnet til minimum 35 %. Det ble også registrert forflytninger av laks mellom ulike elver både i 2011 og 2012, noe som viser at noen laks kan gå opp i «feil» elv før de vandrer ut igjen og går opp i elva hvor de til slutt gyter.
Det var en positiv sammenheng mellom andel oppdrettslaks i skjellprøver fra sjøfisket i ytre deler av Trondheimsfjorden og andelen oppdrettslaks i elvene i Sør-Trøndelag, noe som indikerer at resultatene fra sjøfisket kan brukes til å forutsi år med mye oppdrettslaks i elvene. Prøvene fra sjøfisket kan dermed benyttes til å gi en tidlig varsling og dermed være med på gi grunnlag for å sette i verk spesielle tiltak i år hvor mye oppdrettslaks kan forventes å vandre opp i vassdragene.
Basert på fangstene på YAMO (CPUE) og kunnskap om vandringshastighet fra YAMO til de ulike lakseelvene og andel av fangstene som går opp i elvene kan vi forutsi oppgangen i elvene langt bedre enn basert på sportsfiskefangster. Dette vil være prediktivt og kunne brukes i evaluering av tillatt fiskeinnsats og fangst for å oppnå gytebestandsmål.