Tiltaksplan for å styrke gyte og oppvekstområder for anadrom fisk i Vigda. Melhus og Skaun kommuner
Research report
View/ Open
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2375]
Abstract
Solem, Ø., Bergan, M.A., Holthe, E., Ulvan, E.M. & Foldvik, A. 2024. Tiltaksplan for å styrke gyte og oppvekstområder for anadrom fisk i Vigda. Melhus og Skaun kommuner. NINA Rapport 2449. Norsk institutt for naturforskning.
Vigda er et av de lakseførende vassdragene i Trondheimsfjorden som er mest påvirket av menneskeskapte endringer og inngrep. Sikringstiltak, landbruk, vannkraft, veibygging, urbanisering og andre arealinngrep har opp igjennom årene hatt store negative påvirkninger på elveløpet. Summen av belastningene har gitt en dårlig hydromorfologisk tilstand, som over tid har ført til at Vigdas miljøtilstand er redusert sammenlignet med naturtilstand. Dagens miljøtilstand har blant annet ført til redusert produksjon av laks og sjøaure i vassdraget.
I denne rapporten har vi foreslått flere tiltak, som samlet sett vil bidra til å bedre habitatforholdene for laksefisk i Vigda. Samtidig vil ikke vassdragets selvrensingsevne, og den store partikkelbelastningen avta nevneverdig med de tiltakene som foreslås. Høyere vannføring i lavvannsperioder og sanering av spredte avløp samt kartlegging og utbedring av områder som gir høy partikkelbelastning vil på sikt kunne avbøte mye av den problematikken en ser i Vigda i dag.
Våre forslag til å forberede habitatet for anadrom ung- og voksenfisk i Vigda er blant annet:
- Utlegging av gytesubstrat på strategiske strykområder for å styrke gytemulighetene for sjø-aure.
- Forbedring av skjul- og oppvekstområder for ung- og voksenfisk, ved utlegg av steingrupper.
- Reetablering av en velutviklet kantvegetasjon langs bekkeløpet, på strekninger der denne er fjernet eller er dårlig utviklet i dag.
Samlet er det ønskelig å legge ut nær 2000 m3 med gytegrus og opp mot 3-500 storstein i elveløpet i Vigda inkludert sidebekker.
Disse tiltakene, enkeltvis og i kombinasjon, vil være med på å bedre habitatkvaliteten med tanke på laksefisk og biologisk mangfold av bunndyr, og vil bidra til å bedre miljøtilstanden i Vigda om også problematikken rundt annen forurensning og vannføring blir oppfulgt.
For å undersøke om tiltak har hatt ønsket effekt er det viktig at de kvalitetssikre og evalueres før, underveis og etter at tiltakene er gjennomført. For Vigda kan det kan gjøres gjennom oppfølgende ungfiskundersøkelser og gytefisktellinger. Utvikling av «beste praksis» metoder knyttet til natur- og vassdragsrestaurering er også svært nyttig til bruk i det videre arbeidet med tiltaksplaner, vannforskrift og tilnærming til miljømål i andre vassdrag.