Årsrapport: Overvåking og uttak av rømt oppdrettslaks i vassdrag i Trøndelag og Nordland etter rømming fra lokaliteten Dolma N i 2021
Research report
View/ Open
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2351]
Abstract
Ambjørndalen, V., Kanstad-Hanssen, Ø., Solberg, I., & Næsje T.F. 2022. Årsrapport: Overvåking og uttak av rømt oppdrettslaks i vassdrag i Trøndelag og Nordland etter rømming fra lokaliteten Dolma N i 2021. NINA Rapport 2129. Norsk institutt for naturforskning.
På grunn av rømming av oppdrettslaks (26.08) fra Midt-Norsk Havbruk AS sitt anlegg Dolma N fikk NINA i oppdrag å organisere et overvåkning- og utfiskingsprogram for 2021 og 2022. Rømmingen skjedde som følge av en 6 m lang flenge i nota. Fisken hadde en snittstørrelse på ca. 4 kg ved rømmingstidspunktet, og Midt-Norsk Havbruk rapporterte at det rømte i underkant av 39.000 oppdrettslaks fra merda. I etterkant ble det meldt om gjenfangster på ca. 10.000 oppdrettslaks fra innleide fartøy og gjenfangstfiske igangsatt av Midt-Norsk Havbruk og statsforvalterne i Trøndelag og Nordland. I tillegg til fangstene som er registrert av Midt-Norsk Havbruk, fikk Fiskeridirektoratet inn tips om observasjoner av stimer og fangster av oppdrettslaks på mer enn 10 fisk fra ca. 20 yrkesfiskere og private i området.
På grunnlag av den nevnte rømminga påla Fiskeridirektoratet miljøovervåking i følgende 17 vassdrag: Namsen, Årgårdsvassdraget, Salvassdraget, Kvistenelva, Horvenelva, Storelva i Lonet, Terråk, Åbjøra, Urvollvassdraget, Bogelva, Storelva i Tosbotn, Eidevassdraget, Lom-selva, Hestdalselva, Halsanelva, Fusta og Vefsna. En plan for overvåkning- og utfiskingsaktiviteter ble utarbeidet i samarbeid med Skandinavisk naturovervåking (SNA) for de 17 vassdragene i produksjonsområde 7 (Nord-Trøndelag med Bindal) og 8 (Helgeland til Bodø). Grunnet pågående undersøkelser i nærliggende vassdrag er det totalt undersøkt og rapportert fra 25 vassdrag i denne rapporten.
Høstfiske med stang og håndsnøre ble organisert i følgende vassdrag; Årgårdsvassdraget, Namsenvassdraget, Terråk, Vefsna og Fusta, mens drivtelling ble utført i Storelva (i Naustbukta), Åbjøra, Urvollvassdraget, Bogelva, Storelva (i Tosbotn), Eidevassdraget, Lomselva, Hestdalselva, og Halsanelva. Not- og garnfiske ble gjennomført i de øvrige pålagte vassdragene (Salvassdraget, Kvistenelva og Horvenelva). For elver der det allerede var planlagt høstfiske eller annen aktivitet i forbindelse med OURO (Oppdrettsnæringens sammenslutning for utfisking av rømt oppdrettsfisk), eller det nasjonale overvåkningsprogrammet for rømt oppdrettslaks, ble det organisert en ekstra og/eller utvidet innsats. Det praktiske arbei-det og innsamling av skjellprøver ble utført av lokale kontaktpersoner.
Det ble totalt fanget og analysert skjellprøver fra 314 oppdrettslaks fra overvåkning og uttaksfiske fordelt på 12 vassdrag høsten 2021. Det ble ved drivtelling og utfisking observert og/eller avlivet over 1028 antatte oppdrettslaks fordelt på 8 vassdrag uten at det ble tatt skjellprøver. Blant disse var over 236 observert i forbindelse med drivtelling og utfisking i Nordfolda (n=1), Åbjøra (n=28), Urvollvassdraget (n=1), Bogelva (n>200) og Lakselvvassdraget (n=3). I Vefsna (n=90) og Lomselva (n>700) ble det avlivet over 790 oppdrettslaks uten skjellprøver i forbindelse med utfisking. Alle observerte og avlivede oppdrettslaks uten skjellprøve ble rapport til å være i størrelseskategorien mellomlaks.
Blant de 314 skjellprøvene av oppdrettslaks høsten 2021, kunne antall vintre bestemmes for 300 av disse, og skjellanalysen viste at det var 293 som mest sannsynlig hadde rømt inneværende år (ingen soner i skjellene som indikerer lav vekst på grunn av vintre i sjøen). Førtito av disse oppdrettslaksene hadde ingen informasjon om lengde, men var oppgitt til å være i størrelseskategorien mellomlaks.
Sammenligning av estimert lengde til den slaktede fisken fra merda fisken rømte fra og lengdefordelingen til oppdrettslaksen som ble fanget og prøvetatt i vassdragene, og som hadde rømt i 2021, indikerte at noen av oppdrettslaksen i vassdragene var større enn de som sannsynligvis hadde rømt fra Dolma N. Dersom oppdrettslaksen fra Dolma N som vandret opp i de undersøkte vassdragene hadde samme lengdefordeling som fisken som rømte, kan det også ha vært fisk fra andre rømminger enn Dolma N i de undersøkte vassdragene.