Ungfiskundersøkelser i Litldalselva. Årsrapport 2023
Solem, Øyvind; Sollien, Vegard Gåsnes; Havn, Jonas Børresen; Simmons, Olivia; Havn, Torgeir Børresen; Jensås, Jan Gunnar; Ulvan, Eva Marita
Research report
View/ Open
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2346]
Abstract
Solem, Ø., Sollien, V.G., Havn, J.B., Simmons, O., Havn, T.B. Jensås, J.G. & Ulvan, E.M. 2024. Ungfiskundersøkelser i Litldalselva. Årsrapport 2023. NINA Rapport 2414. Norsk institutt for naturforskning
Høsten 2023 ble det gjennomført ungfiskundersøkelser i Litldalselva. Formålet med disse undersøkelsene var å: i) kartlegge alderssammensetning og estimere tetthet av ungfisk av aure og laks i Litldalselva før tilbakeføringen av aure og laks fra levende genbank starter, ii) gi en økologisk tilstandsklassifisering for samlet ungfisktetthet av laks og aure i tråd med vannforskriften og iii) følge utvikling i ungfiskbestanden av aure etter kjemisk behandling. I tillegg hadde undersøkelsen følgende delmål: iv) undersøke tilstedeværelse av ungfisk av laks og artshybrider på lengre utvalgte strekninger i vassdraget og v) kontrollere ungfisk av laks fanget i vassdraget for eventuell tilstedeværelse av Gyrodactylus salaris.
Under tetthetsfisket ble det totalt fanget 182 ungfisk av aure og én artshybrid. Det ble ikke fanget lakseunger under tetthetsfisket. For å se om det var mulig å finne lakseunger og eventuelt flere artshybrider i vassdraget ble det i tillegg til stasjonsfisket foretatt elektrisk fiske på ca. 2650 meter elvestrekning. Totalt ble det fanget 12 individer som enten var lakselike eller hadde avvikende auremorfologi på denne strekningen, hvorav tre ble bestemt til å være laks og to ble bestemt til å være artshybrider ved hjelp av genetiske metoder. De resterende sju var aureunger. Ingen av lakseungene og artshybridene var infisert med G. salaris.
Sammenlignet med normale tettheter i tilsvarende vassdrag, var tettheten av aureunger i Litldalselva, med unntak av én stasjon, lav for alle aldersgrupper. En sammenligning av tettheter med tidligere år (1985-1992, samt 2003 og 2011), viser at tettheten av årsyngel av aure i 2023 var den fjerde høyeste som er blitt registrert i Litldalselva, men betydelig lavere enn i 2011. For eldre aureunger var tettheten i 2023 derimot den laveste som er registrert i de ti årene vi har sammenlignbare data fra (1985-1992, samt 2003 og 2011).
At det ble funnet kun tre lakseunger og tre artshybrider ved undersøkelsene indikerer en svært lav bestand av laks i vassdraget. Dette samsvarer godt med at det fra lokalt hold sies at Litldalselva aldri har vært noe lakseelv, men et utpreget sjøaurevassdrag. I tillegg har tilstedeværelse av lakseparasitten G. salaris holdt en naturlig laksebestand nede.
Funn av artshybrider indikerer at noen laks gyter med aure. Hybrider har en høyere grad av motstandsdyktighet mot G. salaris enn laks og overlever bedre enn laks i infeksjonsforsøk. Totalt sett er andelen artshybrider i Litldalselva lav og aure er den klart dominerende arten. Alle artshybrider hadde aure som mor.