Amfibier i Vestby kommune. Med vekt på Ødemørk og Todammen-området
Research report
View/ Open
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2350]
Abstract
Dervo, B.K. & van der Kooij, J. 2024. Amfibier i Vestby kommune - med vekt på Ødemørk og Todammen-området. NINA Rapport 2433. Norsk institutt for naturforskning.
Dette prosjektet inngår som èn av i alt fire utredninger i forbindelse med utvidelse av Vestby Næringspark Ø, og har hovedfokus på forvaltningen av spissnutefrosk og storsalamander. Innenfor planområdet ligger Todammen, hvor det er registrert storsalamander, småsalamander, spissnutefrosk, buttsnutefrosk og padde. Begge de to amfibieartene er rødlistet; spissnutefrosken som sårbar (VU) og storsalamanderen som nær truet (NT). Tiltakene som foreslås i denne rapporten, vil være tilstrekkelig for å kompensere for eventuelle tap av amfibienes funksjonsområde ved utvidelse av Vestby Næringspark Ø. Avbøtende tiltak som bevarer bestandene av spissnutefrosk og storsalamander vil også sikre de tre andre artene av amfibier; buttsnutefrosk, padde og småsalamander. Påvisningen av soppen Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) våren 2023 på et individ av padde, medfører at bestandene til alle de fem amfibieartene i dammen med nærområder må betraktes som smittet. Det er derfor ikke ønskelig å flytte individer fra Todammen til nye lokaliteter som ikke ansees å ha soppen. Ødemørk, som kommunen har utredet som en erstatningslokalitet, er derfor uaktuell som erstatningslokalitet for Todammen.
Selv om Bd er påvist i Todammen, vil det under visse forutsetninger være mulig å flytte egg av spissnutefrosk og storsalamander. For det første har forskning vist at det er stor sannsynlighet for at egg ikke smittes av Bd. For det andre er det mulig å behandle eggene slik at risikoen for eventuell overføring av smitte blir ytterligere redusert. Dette forutsetter at det etableres nye dammer som er tilpasset spissnutefrosk, og at flytting gjennomføres i april og mai 2024. Dette forutsetter at dammene graves i løpet av mars. Egg samles inn fra alle lokalitetene som direkte vil bli rammet av en utvidelse av Vestby Næringspark. De genetiske undersøkelsene har vist at bestanden av spissnutefrosk trolig ikke er delt opp i delpopulasjoner og at egg fra alle lokalitetene det samles inn fra kan blandes. Dette antas også å gjelde storsalamander, siden det er kort avstand mellom Todammensystemet og dammene som eggene av storsalamander er tenkt flyttet til. Oppfølging av tiltak både for spissnutefrosk og storsalamander ved Vestby Nøringspark Ø, med etablering av nye dammer, blir utredet i et eget prosjekt.
Konklusjon for spissnutefrosk: Vi anbefaler etablering av minst tre nye dammer med tilhørende landarealer som erstatning for eventuelt tapte arealer ved Vestby Næringspark Ø. Videre må alle eggene etter å ha blitt behandlet for smitte, flyttes fra Todammensystemet til de nyetablerte dammene våren 2024. Et slikt prosjekt må overvåkes i minst 5 år framover for å se at spissnutefrosken etablerer seg i de nye dammene.
Konklusjon for storsalamander: Vi anbefaler at det samles inn egg fra Todammen ved hjelp av plaststrimler. Disse eggene behandles for smitte på samme måte som for spissnutefrosk. Vi anbefaler at minst tre nærliggende dammer som enten har hatt eller vil være egnet for storsalamander etter restaurering, blir restaurert i 2024. Innsamling av egg må skje i mai-juni, og det bør være gjennomført tiltak som gjør at mottakerdammene er egnet for storsalamander når eggene settes ut i juni 2024.
Konklusjon for Ødemørk: Arealene ved Ødemørk har i dag ingen bestand av spissnutefrosk. Det er en liten bestand av små- og storsalamander og buttsnutefrosk, og uten påvisning av soppen Bd. Ut i fra temperaturmålinger kan det se ut som om klimatiske forhold kan være en medvirkende årsak til manglende forekomst av spissnutefrosk. Kartlegging av landhabitatene på Ødemørk har også vist at arealene er gjennomgrøftet og lite egnet for amfibier i dag. På Ødemørk må de fire nyetablerte dammene utbedres for bedre å tilpasses behovene til amfibiene. Den eldste dammen på Ødemørk bør restaureres. Videre bør det gjennomføres punkttetting i flere av dreneringsgrøftene slik at det skapes et mer permanent fuktig og bedre egnet landareal for amfibiene. Det bør etableres et overvåkingsprogram som går over minst 5 år og en adaptiv forvaltningsmodell som gjennomfører nye tiltak etter som erfaringer og ny kunnskap høstes.