Overvåking og skjøtsel i Øvre Forra naturreservat 2023
Research report
Åpne
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3112363Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NINA Rapport/NINA Report [2351]
Sammendrag
Lyngstad, A. 2024. Overvåking og skjøtsel i Øvre Forra naturreservat 2023. NINA Rapport 2411. Norsk institutt for naturforskning.
Slåttemyr er en utvalgt naturtype der forekomstene i mellomboreal, nordboreal og lågalpin vegetasjonssone anses som sterkt truet (EN). Øvre Forra naturreservat har betydelige arealer slåttemyr i mellomboreal og nordboreal vegetasjonssone, og er én av de ti høgest prioriterte slåttemyrlokalitetene på nasjonal skala. Skjøtsel av slåttemyr i Øvre Forra har derfor vært prioritert av naturforvaltningen siden 2009, og det har vært faglig tilsyn av skjøtselsarbeidet i samme periode.
I skjøtselsplanen for Øvre Forra skilles det mellom områder som slås hvert tredje år (intensiv skjøtsel) og hvert femte til tiende år (ekstensiv skjøtsel). Der det er intensiv skjøtsel er målet å gjenskape det tradisjonelle slåttelandskapet med det opprinnelige artsmangfoldet. Der det skjøttes ekstensivt er målet å hindre gjengroing med kratt. Samla slåtteareal i skjøtselsområdet i Heglesvola og Roknesvola er om lag 240 daa myr og engskog (tresatt slåttemark) per 2023.
I 2023 ble det slått ca. 36 daa i delområdet med ekstensiv skjøtsel i Roknesvola. Alt dette var gjengroende myr og engskog (antakelig ikke slått på 140 år) som ble slått for første gang som en del av den moderne skjøtselen. I 2023 ble det rydda innen 34,5 daa gjengrodd areal, mens de øvrige 1,5 daa ble rydda allerede i 2022. Slåtten ble gjennomført i løpet av et par uker midt i august. Graset ble samla opp som små rundballer (vekt ca. 20 kg) og frakta ut med helikopter, og det ble ikke brent gras.
I 2024 bør slått i intensivarealet på Heglesslættet (Slåttmyra) og bakkene mot Heståslættet ha førsteprioritet, og dette er et område på 50-60 daa. Noe rydding kan være aktuelt, men slått og oppsamling av gras vil utgjøre størstedelen av arbeidet.
Eksperimentell slått ble gjennomført i prøvefelt 7 i 2023, og dette var femte runde med slått i dette prøvefeltet. Det ble tatt reanalyser av vegetasjonen for å dokumentere effekten av slått med henholdsvis ljå, slåmaskin og ryddesag.
Skjøtselen av engvegetasjon på setervoller har blitt ført videre, og i 2023 har det blitt rydda på Grytesvollen, Roknesvollen og Leirfallfera. Leirfallfera har i tillegg blitt slått med beitepusser for å restaurere gjengrodd eng. Målretta beitetiltak med geiter (Nofence) har vært gjort på Roknesvollen, Sillermoen og Vassvollen, mens Grytesvollen brukes som samletrø i sauesankinga. På Vassvollmyra ble skjøtsel med rydding og slått av slåttemyr videreført, i 2023 med slått av ca. 5 daa, og samla slåtteareal her er nå ca. 15 daa. Skjøtsel på voller og slåttemyrer som er under restaurering bør prioriteres høgt framover slik at det oppnås en varig bedret økologisk tilstand.
I tillegg til oppfølging av slåttemyr og annen kulturmark var det i 2023 mye forskningsaktivitet gjennom EØS-prosjektet FORCE som har som mål å vise hvordan intakt myr kan bli påvirket av klimaendringer.