Genetisk påvirkning av rømt oppdrettslaks på ville laksebestander – oppdatert status 2023
Research report
Åpne
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3108558Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NINA Rapport/NINA Report [2375]
Sammendrag
Diserud, O. H., Hindar, K., Karlsson, S., Glover, K. A. & Skaala Ø. 2023. Genetisk påvirkning av rømt oppdrettslaks på ville laksebestander – oppdatert status 2023. NINA Rapport 2393. Norsk institutt for naturforskning.
NINA og Havforskningsinstituttet har i fellesskap kategorisert 250 ville laksebestander med hensyn til genetisk innkryssing av rømt oppdrettslaks i villaks. Datamaterialet består av ungfisk og voksen laks fanget i elvene, etter at rømt oppdrettslaks er luket ut ved skjellanalyser. Oppdraget fra Klima- og miljødepartementet er å gi en felles vurdering av kvalitetselementet «Genetisk integritet» til klassifisering av villaksbestander etter «Kvalitetsnorm for ville bestander av laks (Salmo salar)». Den genetiske statusen i 250 ville laksebestander fordeler seg slik på fire tilstandsklasser, slik de er karakterisert i normen:
Grønn (tilstand svært god til god): Ingen genetiske endringer observert – 82 bestander (32,8 %) Gul (tilstand moderat): Svake genetiske endringer indikert – 70 bestander (28,0 %) Oransje (tilstand dårlig): Moderate genetiske endringer er påvist – 21 bestander (8,4 %) Rød (tilstand svært dårlig): Store genetiske endringer er påvist – 77 bestander (30,8 %).
Siden forrige rapport i desember 2020 har vi klassifisert 12 nye vassdrag, og for disse fordeler den genetiske statusen seg slik: Grønn: 3 bestander, Gul: 2, Oransje: 0, og Rød: 7. Det har også skjedd endringer i klassifiseringen i 39 av bestandene som ble klassifisert i 2020. Det er flere årsaker til dette, deriblant nye stikkprøver, frafall av stikkprøver eldre enn seks år siden siste stikkprøve, og nye tester i bestander som har fått egen historisk referanse. Endringene har skjedd i begge retninger, dvs. både i retning av dårligere tilstandsklasse (18 bestander) og i retning av bedre tilstandsklasse (16 bestander).
Alle 54 vassdrag som er definert som Nasjonale laksevassdrag (NLV) er klassifisert. Disse fordeler seg slik på de ulike tilstandsklassene: Grønn: 15 (27,8 %), Gul: 15 (27,8 %), Oransje: 8 (14,8 %), Rød: 16 (29,6 %). Tolv av de som har endret status siden forrige klassifisering er NLV. Åtte av disse har fått verre status (deriblant Namsen og Lærdalselva), og fire har fått bedre status (deriblant Numedalslågen og Neidenelva). Summen av NLV er 54 siden vi har skilt mellom Stordalselva og Norddalselva i Åfjord, og skilt Ogna fra resten av Steinkjervassdraget.
NINA og Havforskningsinstituttet leverer sine kategoriseringer av ville laksebestander til Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL), som bruker dette til å gi en samlet vurdering av norske laksebestander etter kvalitetsnormen, der også kvalitetselementet gytebestandsmål og høstingspotensiale blir vurdert.