Forslag til framtidig kultiverings-praksis av Hunderørret
Research report
View/ Open
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2351]
Abstract
Næstad, F., Taugbøl, A., Museth, J. & Olstad, K. 2023. Forslag til framtidig kultiveringspraksis av Hunderørret. NINA Rapport 2319. Norsk institutt for naturforskning
I dette prosjektet har vi undersøkt genetisk variasjon i voksen ørret samlet inn ved ulike tidspunkt ved Hunderfossen og i Mjøsa tilbake til 1909. I tillegg er det samlet inn ungfisk fra flere gyteplasser i Gudbrandsdalslågen og sidevassdrag på strekningen Fåberg - Harpefoss. Målsettingen har vært å avdekke mulige delbestander som kan ha betydning for valg av strategi ved eventuelt fremtidig kultivering. Det store bildet tilsier at fisken som i dag vandrer opp trappa ved Hunderfossen tilhører én genetisk gruppe sammen med nedre del av Gudbrandsdalslågen, slik at uttak av stamfisk i praksis kan skje på hele denne strekningen. Antall stamfisk som skal benyttes ved eventuell framtidig kultivering vil avhenge av vill populasjonsstørrelse og andelen settefisk som bidrar inn i gytefiskpopulasjonen. For å unngå for stort innslag av settefisk i gytebestanden, men samtidig bidra til fisket i Mjøsa, anbefaler vi utsetting av større settefisk i Mjøsa da dette gir økt tilslag på utsettingene og redusert oppvandring av gytemoden settefisk i Gudbrandsdalslågen.Vi anbefaler videre å ikke ta ut stamfisk fra fisketrappa da dette er fisk som skal opp for å gyte på områder der vi antar det er rom for økt produksjon av naturlige rekrutter. Stamfisk bør i størst mulig grad hentes fra området nedenfor demningen der det samles et overskudd av gyteklar fisk på de begrensede gyte- og oppvekstområdene på minstevannføringsstrekningen.
Det presiseres at dette utelukkende blir et tiltak for å opprettholde fisket i Mjøsa, men dette vil ikke være et tilstrekkelig tiltak for å bevare Hunderørreten. Vi understreker derfor at tiltak for å sikre naturlig produksjon av Hunderørret må prioriteres, herunder å sikre opp- og nedvandring og vurdere behov for fysiske avbøtende tiltak i hovedelva og sidevassdrag, samt sørge for bærekraftig beskatning, før man eventuelt vurderer å starte opp kultiveringsvirksomheten på nytt.
Hvis forvaltningen finner det nødvendig å gjenoppta kultiveringsvirksomheten anbefales følgende (kort oppsummert):
1. Det anbefales å hente ut stamfisk nedstrøms dammen fordi vi forventer at tetthetsavhengige
faktorer som skyldes redusert vannføring begrenser produksjonen på denne strekningen. Metode for skånsom fangst må utredes.
2. Uttak av stamfisk bør skje gjennom hele gytesesongen og bruk av ulike størrelser på hanner
og hunner anbefales da dette vil redusere sannsynligheten for nært slektskap mellom foreldrene. Kjønnsfordelingen på settefisken bør være så lik.
3. All stamfisk skal individmerkes for å unngå gjenbruk.
4. Det skal tas finneprøver av all stamfisk, og fra 25 tilfeldige avkom fra hver familiegruppe før
utsetting for å ha mulighet for oppstart av genetisk overvåkning.
5. Det anbefales å lage familiegrupper med likt antall avkom, justert ned mot antall egg fra den
minste hunnfisken.
6. Dødeligheten i de forskjellige klekkekarene og familiegruppene skal dokumenteres.
7. Fisken settes ut som 2- åringer.
8. Det anbefales å sette ut fisken i nordenden av Mjøsa om våren. Grad av eventuell feilvandring
til andre elver med utløp i Mjøsa bør overvåkes.
9. Det anbefales å innføre differensierte fiskeregler som gir villfisken mer vern enn settefisken.
Dette vil bidra til å redusere andelen settefisk i gytebestanden.