Restaurerbar natur i Nordre Follo
Skrindo, Astrid Brekke; Simensen, Trond; Jansson, Ulrika; Bakkestuen, Vegar; Dervo, Børre; Hagen, Dagmar; Mehlhoop, Anne Catriona; Museth, Jon; Singsaas, Frode Thomassen
Research report
View/ Open
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2384]
Abstract
Skrindo, A.B., Simensen, T., Jansson, U., Bakkestuen, V., Dervo, B., Hagen, D., Mehlhoop, A.C., Museth, J. & Singsaas, F.T. 2023. Restaurerbar natur Nordre Follo. NINA Rapport 2314. Norsk institutt for naturforskning
Nordre Follo kommune har vedtatt et politisk mål om arealnøytralitet. Dette innebærer at planprosesser videre skal sikre at det er null netto tap av natur kommunen til nedbygging og andre arealbruksendringer. Som ledd i oppfølgingen av kommunedelplan for naturmangfold samt målsettinger i kommuneplanen, ønsker kommunen en oversikt over restaurerbare arealer. Formålet med oppdraget er å bidra til definisjon av - og kartlegging av - restaurerbar natur som viktig kunnskapsgrunnlag for kommunens arbeid med arealnøytralitet og arealregnskap.
Så langt vi kjenner til, er dette det første forsøket på en slik sammenstilling i en norsk kommune, og metodeutvikling en viktig del av oppdraget. Her inngår identifisering av kriterier for når et areal er restaurerbart, innledende geografiske analyser basert på eksisterende data for å kartlegge potensielt restaurerbare områder, samt drøfting av prinsipper for prioritering av tiltak. Rapporten inneholder også en gjennomgang av sentrale begreper som naturrestaurering, forringet natur, økologisk tilstand og restaurerbar natur.
Følgende arealtyper er inkludert i den geografiske analysen:
• Naturlige arealer som myr, skog på våtmark, skog på fastmark, bekker og dammer
• Kulturmarksarealer som kantsoner langs vassdrag, kantsoner langs terrestriske områder og semi-naturlige enger
• Konstruerte arealer som dammer og skrotemark
I tillegg drøftes enkelte økologiske funksjoner og naturgoder.
Litteraturstudien viste at det ikke finnes et omforent kriteriesett i vitenskapelig litteratur for når et areal kan ansees for å være restaurerbart, men noen studier har sett på kriterier for prioritering. EU har foreslått et rammeverk som definerer nivåer av forringet natur, mulighet for restaurering og potensiell effekt av restaurering. Vi har tatt utgangspunkt i dette rammeverket, og operasjonalisert mulige kriterier tilpasset tilgjengelige data for Nordre Follo kommune. Forslag til kriterier er utviklet i dialog med kommunen slik at resultatene skal bli relevante for arealforvaltningen.
Prosjektleveransen er både en database med kartlag over potensielle restaurerbare arealer i Nordre Follo kommune og denne rapporten. Oversikten over restaurerbare arealer gir ikke et komplett kunnskapsgrunnlag for kommunen, ettersom det eksisterende datagrunnlaget over arealtyper i kommunen ikke er tilstrekkelig kartlagt og oppdatert. Likevel gir det et godt grunnlag for å igangsette arbeidet med arealnøytralitet og videreutvikle kunnskapsgrunnlaget.
Før eventuelle tiltak iverksetter må det gjennomføres feltundersøkelser og prioriteringer mellom lokaliteter. Effekten av tiltakene vil variere mellom naturtyper og økologisk tilstand, og grad av usikkerhet knyttet til slike effekter bør inngå i vurderinger av endelige prioriteringer.
Vi anbefaler Nordre Follo kommune å igangsette restaureringsprosjekter basert på dette oppdragets leveranse. Vi anbefaler videre en ny gjennomgang når erfaringer ved restaurering basert på denne kartleggingen foreligger. Datagrunnlaget bør oppdateres fortløpende ettersom nye data blir tilgjengelige. Vi anbefaler også at andre kommuner kan benytte denne metoden, slik at den videreutvikles på grunnlag av andre tilgjengelige data, andre økosystemer og annen type arealbruk.