Overvåkning av elvemusling i Mølnelva, Bodø kommune. Resultater fra undersøkelser i 2022 med vurdering av hydrologiske og hydrauliske forhold
Research report
View/ Open
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2350]
Abstract
Gosselin, M.-P., Larsen, B. M. & Hedger, R. D. 2023. Overvåkning av elvemusling i Mølnelva, Bodø kommune. Resultater fra undersøkelser i 2022 med vurdering av hydrologiske og hydrauliske forhold. NINA Rapport 2274. Norsk institutt for naturforskning.
I Mølnelva mellom Gardsvatnet og Mølnfossen er det registrert en stor og selvrekrutterende bestand av elvemusling med ørret som vertsfisk. Undersøkelse av utbredelse og tetthet av elvemusling ble gjennomført ved telling av synlige individer med vannkikkert 28. september- 01. oktober 2022. Det ble gjennomført telling av muslinger i sju transekter. I tillegg ble rekruttering undersøkt og vurdering av habitatkvalitet for ungmuslinger gjennomført ved bruk av redoksmålinger.
Totalt ble det talt opp 3110 levende muslinger. Den største muslingen var 108 mm lang og den minste muslingen var 13 mm. Den yngste muslingen som ble observert var om lag fem år gammel. De fleste målte muslingene tilhørte lengdeklassen 54-99 mm, som kan tilskrives årsklasser fram til tidlig 2000-tall. Vi antar at det kan finnes en del gamle muslinger (dvs. 50-100 år gamle eller eldre) i elva. Gjennomsnittstettheten fra våre undersøkelser er 5,68 individer/m2.
Undersøkelsene i Mølnelva ble gjennomført for sent på årstiden i 2022 til å kunne sjekke graviditet til muslinger. På «gravestasjoner» ble det funnet 39 individer (10,2 % av målte muslinger) med lengde < 50mm og 5 individer (1,3 % av målte muslinger) med lengde < 20 mm. Disse resultatene viser at det er en noe svak rekruttering i bestanden av elvemusling. I tillegg ble redoksmålinger gjennomført på tre stasjoner og viser god til moderat habitat kvalitet for ungmuslinger.
Resultatene fra undersøkelser om bestanden ble brukt for å vurdere levedyktighet til elvemusling i Mølnelva. Ifølge poengmodellen oppnår Mølnelva 18 poeng og tilhører Klasse III – høy levedyktighet, men på grensen til Klasse II - sannsynlig levedyktig (tiltak bør utredes/gjennomføres).
Det ble målt dybde og vannhastighet i transekter på hver stasjon der elvemusling ble talt. Målet med disse målingene var 1) å vurdere hydromorfologiske forhold og habitat for elvemusling, og 2) å kunne koble disse forholdene til vannføring for å vurdere hvordan hydro-morfologien endrer seg med endringer i vannføring. Resultatene av hydraulisk modellering og analyse viser betydelige endringer i fysiske forhold for elvemusling på minstevannføring sammenlignet med vannføring målt i feltarbeidsperioden, og at disse er forskjellige på forskjellige områder i elva. Beregningene viser nedgang i brukbart vanndekket areal på mellom 75 % og 100 % allerede på 160 l/s (minstevannføring om vinteren), Ved en minstevannføring på 67 l/s er tapet av brukbart areal 100 % på alle stasjonene. Områdene med dybde på minst 20 cm (minimum dybde for elvemusling) vil lokaliseres mot midtre delen av elva. Dette betyr at muslingene som står nærmere elvebredden, der det er grunnere, blir sårbare for tørrlegging når det er betydelig nedgang i vannføring.
Elvemusling er tilpasset et naturlig vannføringsregime slik at regulering og andre endringer i vannføring og vannmengden i elva vil ha negative konsekvenser, enten direkte (endring i egnet habitat) eller indirekte (påvirkning av habitat- og hydrologiske forhold for laksefisk). Reguleringsregimet i Mølneva bør gjennomføres slik at vannføring i Mølnelva er høyere enn vinterminstevannføring i perioder med minusgrader. I tillegg er det vår vurdering at elvemuslingen i Mølnelva ikke tåler en vannføring på kun 67 l/s over tid. Bevaring av arten i vassdraget bør prioriteres, for eksempel ved utarbeidelse av et miljøbasert vannføringsregime tilpasset arten.