Kartlegging av den fremmede marine arten havnespy Didemnum vexillum ved hjelp av miljø-DNA og visuell inspeksjon Oppfølgende undersøkelser i 2022-23
Fossøy, Frode; Husa, Vivian; Andersskog, Ida Pernille Øystese; Brandsegg, Hege; Sivertsgård, Rolf; Legrand, Erwann; Svensen, Øyvind; Øverby, Lars Dahle; Husby, Even
Research report
View/ Open
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2374]
Abstract
Fossøy, F., Husa, V, Andersskog, I.P.Ø., Brandsegg, H., Sivertsgård, R., Legrand, E., Svensen, Ø., Dahle Øverby, L., Husby E. 2023. Kartlegging av den fremmede marine arten havnespy Didemnum vexillum ved hjelp av miljø-DNA og visuell inspeksjon. Oppfølgende undersøkelser i 2022-23. NINA Rapport 2278. Norsk institutt for naturforskning.
Havnespy, også kjent som japansk sjøpung (Didemnum vexillum), er karakterisert som en fremmed art med svært høy risiko (SE). Arten stammer opprinnelig fra Japan, men har blitt spredt over store deler av verden som blindpassasjer med skipstrafikk og finnes nå i mange temperte kystområder i Europa. Havnespy ble påvist i Engøysundet i Stavanger i november 2020 for aller første gang i Norge, og har deretter blitt påvist i Haugesund, Egersund, Askøy og Gulen.
I denne rapporten presenterer vi den andre regionale kartleggingen av denne arten i Norge ved hjelp av miljø-DNA, med fokus på havner med stor internasjonal skipstrafikk. Totalt ble 251 vannprøver samlet inn fra Hvaler i Oslofjorden i sør til Verdal i Trondheimsfjorden i nord analysert for påvisning av havnespy.
Havnespy-DNA ble ikke påvist i andre fylker enn der den allerede var kjent. Men i denne undersøkelsen fikk vi positive miljø-DNA signaler fra nye lokaliteter i Vestland. Dette gjelder Eldøyane på Stord, Bergen havn, Sotra, Florø og Måløy. Arten har tidligere ikke blitt registrert nord for Sognefjorden, men er trolig godt etablert i Florø og i Måløy da flere prøver var positive.
Rapporten inneholder også data fra visuell kartlegging ved hjelp av fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV), videorigg og vannkikkert i Rogaland og Vestland. Visuelle undersøkelser av stasjoner med positive miljø-DNA signaler i den første kartleggingen bekreftet at havnespy også var etablert i Skipavika i Gulen kommune. Dette viser at miljø-DNA undersøkelser i forkant av visuelle undersøkelser er veldig nyttig og tidsbesparende. Resultater fra både miljø-DNA og visuelle undersøkelser er tilgjengelige i en kartløsning og kan utforskes nærmere på følgende webside: www.nina.no/Naturmangfold/Fremmede-arter/Havnespy
En positiv miljø-DNA prøve gir som oftest en god pekepinn på hvor man bør foreta nærmere undersøkelser. Men et positivt signal kan også stamme fra et fartøy som ligger til kai, og trenger derfor ikke bety at havnespy er etablert i havnen. Visuelle undersøkelser vil derfor kunne bekrefte og vise omfanget av arten i en lokalitet. Negative miljø-DNA prøver er ingen garanti for at arten ikke finnes i et område, og jevnlig overvåking er derfor anbefalt.
Generelt kan de spredte funnene så langt i Norge tyde på flere ulike spredningstilfeller gjennom skipstrafikk, og at lokal spredning fra etablerte kolonier har skjedd innenfor relativt små områder.