Norsk hekkefuglovervåking systemdokumentasjon. Overordnet beskrivelse av database, web-portaler, arkitektur og dataflyt.
Research report
Åpne
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3047289Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NINA Rapport/NINA Report [2346]
Sammendrag
Vang, R., Stokke, B.G., Kålås, J.A., Berge, S.E. & Pavón-Jordán, D. 2023. Norsk hekkefuglovervåking systemdokumentasjon. Overordnet beskrivelse av database, web-portaler, arkitektur og dataflyt. NINA Rapport 2230. Norsk institutt for naturforskning.
Som en del av arbeidet med ivaretakelse av biologisk mangfold i Norge overvåkes hekkebestander av terrestriske fuglearter i et nettverk av lokaliteter fordelt over hele Norge (Framstad & Kålås 2001). Prosjektet «Norsk hekkefuglovervåking» (tidligere TOV-E) startet i 2005, og i perioden 2005-2010 ledet BirdLife Norge og NINA arbeidet med å etablere takseringsnettverket over hele landet. For å forenkle datainnsamlingen og for å holde oversikt over dataene, besluttet man tidlig at man ville utvikle en database og en infrastruktur for å legge inn og kvalitetssikre data via Internett.
Denne rapporten beskriver infrastrukturen som er utviklet i samarbeid mellom BirdLife Norge og NINA, både på konseptuelt og teknisk nivå. Innledningsvis beskrives selve databasen med de forskjellige tabeller, databasevisninger, lagrede prosedyrer og funksjoner som er i bruk av webapplikasjonene. Hvert databaseobjekt beskrives i lys av hvilken funksjon det har i webapplikasjonene.
Det er utviklet to ulike webapplikasjoner i prosjektet. Den første som er beskrevet (kapittel 3) er den som benyttes av deltagerne i hekkefugltakseringen, der de a) har tilgang på alt de trenger av materiell til å gjennomføre de årlige takseringene, og b) rapporterer resultatene. I tillegg finnes et administrasjonsgrensesnitt for regionledere og administrator for å planlegge årets sesong, tildele ruter, kvalitetssikre registreringer og godkjenne eller underkjenne takseringer. Hvilken tilgang og funksjonalitet brukeren har i webgrensesnittet styres via brukerroller. Den andre webapplikasjonen som er utviklet mot databasen til Norsk hekkefuglovervåking er en innsynsløsning som er åpent tilgjengelig for alle uten innlogging.
Rapporten inneholder også informasjon om hvordan flere språk er implementert i webapplikasjonen for feltpersonellet, hvilke vurderinger som er gjort i forbindelse med personverforordningen GDPR og ekstern bruk av dataene fra Norsk hekkefuglovervåking. I tillegg er det inkludert en oversikt over hvilke faste årlige aktiviteter som utføres i forbindelse med drift og vedlikehold av databasen til prosjektet.