Utvidelse av Jordfallet masseuttak og Raipas steintak, Alta kommune. Konsekvensutredning for deltema naturmangfold
Research report
View/ Open
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2375]
Abstract
Arneberg, M. K. & Jacobsen, K.-O. 2022. Utvidelse av Jordfallet masseuttak og Raipas steintak, Alta kommune. Konsekvensutredning for deltema naturmangfold. NINA Rapport 2127. Norsk institutt for naturforskning.
Alta Lastebilsentral Eiendom AS og Asbjørn Simensen AS har gått sammen om å utarbeide forslag til detaljregulering i forbindelse med planer om utvidelser av eksisterende grustak i Jordfallet og opprettholdt drift ved steinbruddet i Raipas, Alta kommune. HRP AS er innleid konsulent av tiltakshaverne og har hatt hovedansvaret for å utarbeide planprogrammet og senere regule-ringsplan. NINA fikk oppdrag fra HRP AS om å utrede effekter på naturmangfold ved tiltaksom-rådet i Alta kommune, samt skissere muligheter for avbøtende tiltak. Oppdraget inkluderer felt-befaringer knyttet til terrestrisk naturmangfold, gjennomført i juni til august 2021. Naturtyper er kartlagt etter Miljødirektoratets kartleggingsinstruks – Kartlegging av terrestriske Naturtyper etter NiN2, M-1930 (Miljødirektoratet 2021a), og kartlegging av både vegetasjon og fauna følger grensene som er oppgitt for planområdet. Vurderingene i denne rapporten gjelder derfor det gitte plan- og influensområdet.
Av forvaltningsrelevante naturtyper er det kartlagt flere lokaliteter som befinner seg innenfor plan- og influensområdet. Her inngår to områder med flomskogsmark (VU – sårbar), fem områder med semi-naturlig eng (VU) og to områder med gammel lågurtospeskog (sentral økosystem-funksjon), samt to områder med aktiv skredmark (DD – datamangel). Områdene er stort sett vurdert til Middels verdi eller Stor verdi, basert på NiN-kartlegging etter Miljødirektoratets instruks og rødlistestatus. Kun ett område med gammel lågurtospeskog er vurdert til Svært stor verdi. Det er gjort registreringer av en knappenålslav kalt vanlig sotbeger (Calicium tigillare), og orkideen knerot (Goodyera repens). Begge arter er i kategorien nært truet (NT) på rødlista. Det er ellers ikke gjort noen ytterligere observasjoner av rødlistede eller fremmede arter av mose, lav, sopp eller karplanter i plan- og influensområdet. Av de fugle- og dyrearter som er registrert i området, er det med sikkerhet seks rødlistearter og åtte ansvarsarter (A). Langs nordvestsiden av selve Jordfallet masseuttak er det en sandsvalekoloni av betydelig størrelse. Sandsvalen er sårbar (VU) på rødlista og det er derfor viktig å ivareta lokaliteten. Dette delområdet tillegges Stor verdi. Selv om det nok forekommer flere arter i planområdet, er det ikke sannsynlig at det vil være andre rødlistearter med et viktig funksjonsområde her. Med hensyn til fugle- og dyrelivet gis planområdet derfor samlet Noe verdi. All verdisetting følger metodikk fra veileder M-1941 (Miljødirektoratet 2020).
Samlet sett er det relativt små arealer med verdifull natur i et område som allerede er sterkt preget av inngrep eller med dårlig tilstand. Artene som opptrer i nærheten av planområdet vil i stor grad kunne tåle denne typen inngrep med menneskelig aktivitet og støy greit, og vil være forholdsvis uberørt. Samlet virkning av planalternativet er vurdert til å ha Middels negativ kon-sekvens for naturmangfoldet.
Fremtidig masseuttak bør begrenses i retning skråningen ned mot Altaelva, der det bør bevares en kantsone med vegetasjon. Det bør tilrettelegges og planlegges for restaureringstiltak ved å ta vare på løsmasser og toppjord for revegetering underveis i prosessen. Det er viktig å ta hensyn til sandsvalekolonien i nåværende område, og etter hvert som kolonien etablerer seg i nye skjæringer ved yttergrensene av masseuttaket. Det vil være en dynamisk prosess som må overvåkes fra år til år. På denne måten vil man sikre viktige lokaliteter for framtiden for sandsvale som er i stor tilbakegang. Ved bevaring av sandsvalekolonien vil samlet virkning av tiltaket reduseres til Noe negativ konsekvens for naturmangfoldet.