Biologisk overvåking av Gaula og Enganbekken ved Støren i forbindelse med utslippskonsesjon for Norsk Kylling AS. Ungfisktellinger og bunndyrundersøkelser i 2020
Research report

Åpne
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2739231Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NINA Rapport/NINA Report [2433]
Sammendrag
Bergan, M.A. 2021. Biologisk overvåking av Gaula og Enganbekken ved Støren i forbindelse med utslippskonsesjon for Norsk Kylling AS. Ungfisktellinger og bunndyrundersøkelser i 2020. NINA Rapport 1959. Norsk institutt for naturforskning.
Høsten 2020 ble det foretatt undersøkelser av ungfisk av laks og ørret, og av bunndyrsamfunn i Gaula i forbindelse med årlig overvåking av utslipp fra Norsk Kylling AS til vassdraget. Det undersøkte elveavsnittet i Gaula mottar og akkumulerer også den samlede belastningen fra henholdsvis Norsk Kylling AS, avløpsvann fra Moøya Renseanlegg, ulike diffuse kloakk-kilder og tilførsel av forurensning via flere belastede tilsigsbekker og rør.
Bunndyrundersøkelsene avdekket ingen større negative vannøkologiske problemer knyttet til nedslamming, eutrofiering eller organisk belastning nedstrøms utslippspunktet i 2020. Økologisk tilstand klassifiseres som «Svært god» eller «God» ved alle undersøkte stasjoner, både oppstrøms og nedstrøms utslippet til Norsk Kylling AS. Dette betyr at man er innenfor miljømål fastsatt av vannforskriften på dette vassdragsavsnittet av Gaula ved Støren. Ungfiskundersøkelsene i 2020 viser høy tetthet av alle forventede årsklasser av laks, og gir ingen indikasjoner på at utslippspunktet påvirker bestandene av laks negativt. Et utilsiktet utslipp av prosessvann til nedre del av Enganbekken kan ha påvirket ungfisken i Gaula noe negativt, men effekten synes liten og kortvarig. Alle stasjoner i Gaula ved Støren har tetthetsnivåer i øvre sjikt i 2020 sammenlignet med ungfiskdata innhentet fra andre elvepartier av Gaula samme år. Ungfisktettheten av (sjø-) ørret er som alle tidligere undersøkelsesår svært lav i Gaula ved Støren. Dette har sammensatte årsaker, men ingen av dem kan knyttes til utslippsproblematikk i vassdraget.
Enganbekken, en sjøørretførende bekk som renner forbi Norsk Kylling AS og industriområdet, ble også undersøkt høsten 2020. Det ble gjennomført ungfisktellinger og tatt bunndyrprøver.
Den økologiske tilstanden klassifiseres til «Moderat» i Enganbekken nedstrøms industriområdet og Norsk Kylling AS i 2020, men nært opp mot miljømålet «God». En viss positiv utvikling i tilstanden indikerer at det ikke har vært uvanlige utslipp og/eller enkeltepisoder av kraftig forurensning siden forrige undersøkelse i 2019. Det er likevel noe reduserte miljøbedømmingsindekser på bekkepartiene nedstrøms industriområdet, i tillegg til noe forskyving mot forurensningstolerante bunndyrformer. Dette skyldes mest sannsynlig uvanlig høy vanntemperatur i korte perioder året rundt, kombinert med økende organisk belastning og næringssalttilførsel i gradienten nedover vassdraget. Referansestasjonen ovenfor industriområdet avdekker lite eller ingen belastning på Enganbekken i det den kommer inn i industriområdet. I likhet med tidligere under-søkelser viser prøvene i 2020 et stabilt, godt vannmiljø med normalt høyt biologisk mangfold, med dominans av rentvannskrevende bunndyrarter og -former. Enganbekken har generelt sett lav ungfisktetthet i forhold til en forventning til tilløpsbekker til Gaula. Det var imidlertid forekomst av eldre laks- og ørretunger i bekken i 2020. Dette er ungfisk som aktivt har svømt opp i bekken fra Gaula. Årsyngel av ørret og laks fins kun i de nedre deler av Enganbekken. Et kortvarig, men svært giftig, utslipp av prosessvann i august 2020 har derimot ført til fiskedød på det nederste partiet i Enganbekken, like før samløp med Gaula.
Det er utført restaureringsarbeider og utlegging av gytesubstrat i Enganbekken høsten 2020, og gytegroper fra sjøørret ble for første gang påvist et stykke opp i bekken i etterkant av tiltakene. Dette gir en forventning til økt ungfisktetthet i 2021, spesielt knyttet til årsyngel av ørret. Den faglige anbefalingen er fortsatt stort fokus på både oppfølging av tiltak og overvåking av Enganbekken i tiden fremover.