Ungfiskundersøkelser i Ferja (Årgårdsvassdraget). Høsten 2020
Research report
View/ Open
Date
2021Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2374]
Abstract
Ulvan, E.M., Havn, T.B., Bergan, M.A. & Solem, Ø. 2021. Ungfiskundersøkelser i Ferja (Årgårdsvassdraget). Høsten 2020. NINA Rapport 1938. Norsk institutt for naturforskning.
Det ble den 31. august og 1. september 2020 gjennomført ungfiskundersøkelser på ti stasjoner i Ferja i Årgårdsvassdraget. Stasjonene hadde et samlet areal på 999 m2. Tetthetene av årsyngel hos laks var lave, og tetthetene av både årsyngel og parr hos ørret var svært lave sammenliknet med det som kan forventes i normalt produktive, lite berørte vassdrag i regionen. Gjennomsnittlig tetthet av årsyngel av laks i Ferja var 17,9 individer per 100 m2, mens gjennomsnittlig tetthet av eldre laksunger var 37,8 individer per 100 m2. Ørrettetthetene var 2,5 og 2,1 individer per 100 m2 for henholdsvis årsyngel og eldre ørretunger.
Resultatene fra ungfiskundersøkelsen i 2020, hvor det ble funnet flest årsyngel i øvre deler av elva, samsvarer med funnene fra gytefisktellingene i 2019, hvor det ble registrert flest gytefisk i de samme områdene.
Vurdert etter forventningsverdier for tetthet av sjøvandrende laksefisk i mindre laksevassdrag oppnår Ferja klassifiseringen «moderat» økologisk tilstand. Årsaken til at Ferja ikke oppnår en bedre økologisk tilstand er de lave tetthetene av årsyngel av laks og årsyngel og parr av ørret. Hovedårsaken til de lave tetthetene av årsyngel av laks som ble funnet i 2020 er sannsynligvis et utbrudd av furunkulose høsten 2019, hvor det ble funnet ca. 200 døde gytefisk i vassdraget. De lave tetthetene av ørretunger har trolig flere og kompliserte årsaker, men furunkulose, konkurranseforholdet mellom laks og ørret, samt redusert overlevelse i sjøen, er trolig viktige samvirkende faktorer i denne sammenhengen.