Problemkartlegging og tiltaksutredning for elvemusling i Semselva (Langhåmmårelva), Trøndelag
Research report
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2587437Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NINA Rapport/NINA Report [2346]
Sammendrag
Larsen, B.M. 2019. Problemkartlegging og tiltaksutredning for elvemusling i Semselva (Langhåmmårelva), Trøndelag. NINA Rapport 1634. Norsk institutt for naturforskning.
Det finnes levende elvemusling på en 3–4 km lang elvestrekning i Semselva. Bestanden er anslått til (2000–)2700 individer. Muslingene varierte i lengde mellom 45 og 134 mm, men med størst antall voksne individer i lengdeintervallet 109–134 mm. Rekrutteringen var svært liten, og bestanden må derfor karakteriseres som «sårbar» med fare for å bli «sterkt truet». For å styrke bestanden er det satt ut litt i overkant av 500 anleggsproduserte muslinger. Disse var mellom 9 og 27 mm lange, med en gjennomsnittslengde på 20 mm sommeren 2017, ett år etter utsetting og tre år gamle.
Endringer i nedbørfeltet til Semselva i form av senkning av Lundavatnet og Lømsen, grøfting av myrer, nydyrking, masseuttak, jorderosjon og forhøyet næringstilførsel har endret vannkvaliteten og habitatkvaliteten så mye at bestanden av elvemusling nå står i fare for å forsvinne. Økologisk tilstand for vassdraget er likevel karakterisert som moderat. Med hensyn til elvemusling kan det være vanskelig å identifisere de enkeltfaktorene som har hatt størst betydning for den negative bestandsnedgangen. Men kontinuerlig høy turbiditet og transport av finpartikulært materiale kombinert med høyt næringsinnhold er antatt å være avgjørende for manglende rekruttering. Generelt kan stress på grunn av redusert næringsopptak gi nedsatt vekst og dårlig kondisjon. De voksne muslingene produserer muslinglarver, men graviditetsfrekvensen er lavere enn forventet. De gravide muslingene slipper larvene ut i vannet som normalt, men antall larver som infesterer ørretungene er likevel relativt lavt. De få muslingene som slipper seg av fisken vil, på grunn av mangel på oksygen i substratet, dø før de rekker å vokse seg store. Rekrutteringen er derfor svært lav eller nesten helt fraværende i Semselva.
I handlingsplanen for elvemusling i Norge er målet i et langsiktig perspektiv at elvemusling skal finnes i livskraftige populasjoner i hele Norge. Alle nåværende naturlige populasjoner skal opprettholdes eller forbedres. For Semselva vil det bety at forholdene må forbedres slik at de voksne muslingene kan overleve og at rekrutteringen på sikt kan komme i gang igjen. Da dette kan ta lang tid, er det i mellomtiden allerede gjort nødvendige tiltak for å styrke muslingbestanden ved hjelp av utsetting av anleggsprodusert avkom av elvemusling fra Semselva. Disse ble satt ut i 2016 som to år gamle muslinger. Men for at tilbakeføringen av unge muslinger fra oppdrett skal lykkes, må tiltak samtidig settes i verk for å bedre vannkvaliteten.
I første rekke innebærer det en betydelig reduksjon i tilførslene av næringsstoff (fosfor og nitrogen) og mengde finpartikulært materiale som tilføres vassdraget. En reduksjon av tilførslene av forurenset vann som tilføres vassdraget gjennom dreneringsrør, grøfter og mindre sideløp må prioriteres høyt. Samtidig må tilførselen av finpartikulært materiale, inkludert humusrikt vann, reduseres. I tillegg må ørretbestanden opprettholdes minst på dagens nivå. Det er ikke foreslått habitatforbedrende tiltak for å øke tilbudet av gyte- og oppvekstarealer for ørret da tettheten av ørret er tilstrekkelig stor for å kunne opprettholde en tilstrekkelig rekruttering hos elvemusling. Utsetting av fremmede fiskearter kan imidlertid ødelegge denne balansen. Da det for få år tilbake ble satt ut både gjedde og abbor i Lømsen er denne problemstillingen høyst aktuell. Informasjon om skadevirkningene av denne typen miljøkriminalitet må fortsatt ha fokus.
For å bevare bestanden av elvemusling må det til en holdningsendring som i mye større grad ser konsekvensen av pågående aktivitet i nedbørfeltet til Lømsen og langs elvekorridoren til Semselva. Verdien av å ha et velfungerende elvemiljø må ikke undervurderes. En bestand av elvemusling som opprettholder naturlig rekruttering i Semselva vil være det synlige beviset på god vannkvalitet og god økologisk tilstand.