• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Norsk institutt for naturforskning
  • NINA Rapport/NINA Report
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Norsk institutt for naturforskning
  • NINA Rapport/NINA Report
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tiltaksrettet kartlegging av sjøørretvassdrag i Orkla. Årsrapport 2017

Solem, Øyvind; Bergan, Morten A.; Turtum, Marte; Jensås, Jan Gunnar; Krogdahl, Rune; Ulvan, Eva Marita
Research report
Thumbnail
Åpne
Rapport (21.14Mb)
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2496469
Utgivelsesdato
2018
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • NINA Rapport/NINA Report [2044]
Sammendrag
Solem, Ø., Bergan, M.A., Turtum, M., Jensås, J.G., Krogdahl, R. & Ulvan, E.M. 2018. Tiltaksret-tet kartlegging av sjøørretvassdrag i Orkla. Årsrapport 2017. NINA rapport 1458. Norsk institutt for naturforskning.

Denne NINA-rapporten presenterer resultater fra tiltaksrettet kartlegging av sjøørretvassdrag i Orkla i 2017. Tiltaksrettet kartlegging innebærer ungfisktellinger/ungfiskregistreringer, kombinert med grundige befaringer av vassdragsstrekninger, for å avdekke potensielle menneskeskapte problemer i forhold til forurensing, hydromorfologisk belastning, inngrep, vandringsveier for fisk og andre risiko-faktorer som kan forklare resultatene. Referansegrunnlaget det er vurdert opp mot er en forventning til naturtilstand/lite påvirket tilstand, som er i tråd med vannforskriften. For å synliggjøre dette er det benyttet historiske flyfoto og historisk informasjon for enkelte vassdrag.

Totalt ble det i 2017 gjennomført kartlegging med elektrisk fiske på 27 stasjoner i 17 sidevass-drag til Orkla, fordelt på sju i Orkdal, fire i Meldal og seks i Rennebu. I tillegg ble til sammen 10 små sidevassdrag i de tre kommunene problemkartlagt uten ungfiskregistreringer, og i fem vass-drag ble lengre strekninger undersøkt kvalitativt for å se om man fant fisk.

Resultatene fra kartleggingen og ungfiskundersøkelsene i 2017 viser at de aller fleste sidevass-dragene er betydelig påvirket av menneskelig aktivitet, der enkelte faktorer peker seg svært ne-gativt ut. Landbruksrelaterte problemstillinger, knyttet til hydrormorfologiske endringer og inng-rep (herunder senking av vassdragsløp, utrettinger med kanalisering, lukking av vassdragstrek-ninger), har stor negativ påvirkning. Videre har økt tilførsel av finstoff, erosjonsproblematikk og nedslamming/eutrofieringseffekter stort negativ omfang som følge av landbruksvirksomhet. Kraftutbygging/vannkraftregulering utgjør en stor, men foreløpig uavklart, risikofaktor for mange av sidevassdragene til Orkla. Sidevassdragene er utbygd til kraftproduksjon, uten at det er tatt nevneverdig hensyn til akvatisk miljø med for eksempel krav om minstevannføring, og det er større eller mindre tap av anadrom strekning knyttet til inngrep og fraføring av vann. Avslutnings-vis knyttes oppgangsproblemer for fisk, som følge av vei og andre inngrep, som årsak til redusert fiskeproduksjon i enkelte vassdrag.

For flere av de undersøkte vassdragene i 2017 er tetthetene på nivå med en totalkollaps i ung-fiskproduksjonen av (sjø-)ørret og/eller laks, der bestandene nå er nede på et minimumsnivå, og dermed er langt fra å oppnå fastsatte miljømål etter vannforskriften. På bakgrunn av sjøørretbe-standen historisk lave bestandsnivå i indre Trondheimsfjorden, inkludert de største elvene Ver-dalselva, Stjørdalselva, Nidelva, Gaula og Orkla, anses tilstanden samlet sett som kritisk for sidevassdrag til Orkla. Det er nå akutt behov for store (restaurering og gjenhenting av tapte vassdragstrekninger) og små (sikre fire vandringsveier, enkle habitatforbedringer og tilførsel av gytesubstrat) tiltak for hente tilbake noe av den naturlige produksjonen i vassdragene.
Utgiver
Norsk institutt for naturforskning (NINA)
Serie
NINA Rapport;1458
Opphavsrett
© Norsk institutt for naturforskning. Publikasjonen kan siteres fritt med kildeangivelse

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit