Biologiske resipientundersøkelser av Vikelva (Saltdal kommune) i 2024. Ungfisktellinger og bunndyrundersøkelser, med kvalitativ vurdering av vannvegetasjon og nedslamming
Research report

View/ Open
Date
2025Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2454]
Abstract
Bergan, M.A & Aanes, K.J. 2025. Biologiske resipientundersøkelser av Vikelva (Saltdal kommune) i 2024. Ungfisktellinger og bunndyrundersøkelser, med kvalitativ vurdering av vannvegetasjon og nedslamming. NINA rapport 2559. Norsk institutt for naturforskning
Høsten 2024 ble det gjennomført undersøkelser av ungfisk av ørret og laks i Vikelva ved Rognan i Saltdal kommune. Bunndyrundersøkelser ble gjennomført vår og høst. Undersøkelsene er en del av et overvåkingsprogram knyttet til settefiskproduksjon med Vikelva som vannkilde og resipient. Nytt for 2024 er gjennomføring av en kvalitativ vurdering av vannvegetasjon og utstrekning av sedimentert organisk materiale (nedslamming) på elvebunnen.
Overvåking av fiskebestandene
I anadrom strekning av Vikelva viser resultatene en livskraftig og tallrik ungfiskbestand av ørret/sjøørret. Elva har alle forventede aldersklasser av ungfisk, med tilfredstillende tetthet av årsyngel og en spesielt sterk årsklasse av antatte ettåringer. Samlet ungfisktetthet i 2024 er det nest høyeste nivået som er registrert, og tilsvarer «Svært god» økologisk tilstand. Undersøkelsene i 2024 påviser ikke laksunger i Vikelva. I den ferskvannstasjonære elvestrekningen i Vikelva avdekkes svært gode livsbetingelser for å holde en livskraftig og tallrik bestand av elvelevende ørret dersom vannmiljøet ikke påvirkes. Resultatene fra ungfisktellingene i 2024 viser de høyeste ungfisktetthetene som noen gang har blitt registrert i elva, og forsterker den positive utviklingen som fra forrige undersøkelse i 2022. I 2024 har enkeltstasjoner vidt høye årsyngel- og ungfisktettheter at resultatene tilsvarer «Svært god/god» økologisk tilstand for Vikelva som helhet. Ørretbestanden er i fortsatt reetablering på ferskvannstasjonær strekning, men nærmer seg det som man forventer er vassdragets bæreevne på enkelte vassdragsavsnitt.
Bunndyrovervåking
Bunndyrundersøkelser over to perioder i 2024 viser svært god vannmiljøtilstand i hele Vikelva gjennom overvåkingsåret. Økologisk tilstand klassifiseres til minimum «God» eller bedre på alle stasjoner i begge overvåkingsrunder. Bunndyrfaunaen i hele Vikelva har god produksjon og et rikt biologisk mangfold. Dette gir et godt næringstilbud for ungfisk av ørret gjennom året. Resultatene fra overvåkingsprogrammet de siste årene viser samlet sett en svært positiv utvikling i bunndyrsamfunnet og økologisk tilstand. Samlet vannkjemisk belastning på Vikelva er stabilisert og vesentlig redusert i 2024.
Kvalitativ vurdering av vannvegetasjon og sedimentforhold
Observasjoner av økt påvekst (elvemose, alger, sopp og bakterier) på elvebunnen og nedslamming av elvehabitater i Vikelva har tidligere vært menneskeskapt; en effekt av økt tilførsel av næringssalter og lett nedbrytbart organisk materiale, i tillegg til utslipp av giftige komponenter til vannet. Utslippene er sanert i dag. Status i 2024 er en vesentlig bedring sammenlignet med foregående år, med synlig mindre nedslamming av finpartikluært materiale og lavere andel begroing nedstrøms utløpet fra settefiskanlegget. Befaringene som ble gjennomført vår, sommer og høst i 2024, og de kvalitive kartleggingene av elvebunnen i Vikelva, viser et vassdrag hvor forholdene er mer bestemt av naturgitte forhold i vannstrengen og langs vassdraget. Det visuelle inntrykket avspeiler nå en vannkvalitet som er nær naturtilstanden.