Nasjonal overvåking av dagsommerfugler og humler i Norge. Oppsummering av aktiviteten i 2024
Research report

Åpne
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3177178Utgivelsesdato
2025Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NINA Rapport/NINA Report [2435]
Sammendrag
Gohli, J., Åström, J., Åström, S., Bøhn, K., Dahle, S & Staverløkk, A. 2025. Nasjonal overvåking av dagsommerfugler og humler i Norge. Oppsummering av aktiviteten i 2024. NINA Rapport 2527. Norsk institutt for naturforskning.
Siden 2009 har Norsk institutt for naturforskning (NINA) på oppdrag fra Miljødirektoratet gjennomført arealrepresentativ overvåking av dagsommerfugler og humler i Norge. Inventeringene foretas i gressmark og åpen skogsmark i lavlandet av frivillige registranter som rekrutteres og organiseres gjennom Sabima. Overvåkingen av dagsommerfugler og humler ble i 2024 utført i de fire etablerte regionene: region Øst (fylkene Vestfold og Østfold), region Sør (tidligere fylket Vest-Agder og Rogaland), region Trøndelag, samt region Vest (Vestland og Møre og Romsdal).
Prosjektet leverer data for indikatorene dagsommerfugler og humler i hovedøkosystemene åpent lavland og skog til Naturindeks for Norge, som ledes av Miljødirektoratet. En separat nettside for prosjektet med en egen innsynsløsning beskriver de innsamlete dataene i detalj (http://view.nina.no/humle_sommerf/), helt tilbake til starten av prosjektet.
De innsamlete dataene for 2009-2024 er benyttet til å beregne artsgruppenes samfunnsindeks, som er indikatorene som blir brukt i Naturindeks. Dataene er også analysert med konvensjonelle statistiske metoder, hvor trender i individantall, artsantall og diversitet modelleres. Slik bidrar overvåkingsprogrammet til regional og nasjonal kunnskap om insekter og påvirkningsfaktorer på tilstandsutviklingen i norsk natur.
Utviklingen i diversitet for dagsommerfugler er positiv, men det er blandede resultater for humler. Dagsommerfugler viser en samlet oppadgående trend i alle tre regioner, selv om det er ulike nivåer av diversitet i de forskjellige regionene. Nivåene for dagsommerfugler er lavere i region Trøndelag, enn i Øst og Sør.
Diversitet hos humler viser ikke-lineære tidstrender i regionene Sør og Øst, mens region Trøndelag viser en tilnærmet lineær nedadgående trend. Region øst har lavest diversitet av humler. Det var signifikante forskjeller i diversitet mellom lokalitetstypene gress- og skogmark for humler, men ikke for dagsommerfugler.
Både blomsterdekke og klimatiske variabler hadde signifikante effekter på diversitet av humler og dagsommerfugler.
Random forest analyser viste at det var forskjeller i både humle- og dagsommerfuglsamfunn på tvers av region og habitattype, men også at mange prøver var like på tvers av region/habitattype.