Kartlegging av elvemusling i Lørenskog og Lillestrøm kommuner
Research report
View/ Open
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2399]
Abstract
Gosselin, M-P., Sandaas, K. & Fossøy, F. 2024. Kartlegging av elvemusling i Lørenskog og Lillestrøm kommuner. NINA Rapport 2498. Norsk institutt for naturforskning.
I Vannområde Leira-Nitelva er det godt etablert at det finnes elvemusling i øvre del av Leira og Nitelva. I de andre elvene i området er det registrert få funn av arten. Hovedformålet med dette prosjektet var derfor å øke kunnskapen om forekomst og utbredelse av elvemusling i vannforekomster i Lørenskog og Lillestrøm kommuner. Prosjektet var todelt og besto av en fysisk kartlegging i deler av Fjellhammarelva/Sagelva, Losbyelva og Ellingsrudelva. I tillegg ble det tatt prøver til miljø-DNA analyser for å undersøke om det finnes flere bestander av elvemusling i området. Undersøkelser ble gjennomført i september 2024.
Den fysiske kartleggingen ble gjennomført i øvre del av Losbyelva, øvre del av Ellingsrudelva og i Fjellhammarelva i utløpet av Langvannet. Det ble ikke observert elvemusling i noen av de tre undersøkte elvestrekningene. I den øvre delen av Losbyelva og den øvre delen av Ellingsrudelva er habitatforholden vurdert som godt egnet for elvemusling. I den øvre delen av Ellingrudelva var det på undersøkelsestidspunktet veldig lite vann, selv om det regnet mye i dagene før undersøkelsene. Dette kan utgjøre problemer for elvemusling og fisk på sommeren, i kombinasjon med tørt vær og høye lufttemperaturer. Habitatforholdene i Fjellhamarelva nedstrøms Langvannet ble vurdert som ganske egnet for elvemusling, men substratet er ganske grovt i utløpet av Langvannet. I tillegg er vannet næringsrikt, noe som ikke tilsvarer egnet vannkvalitet for elvemusling.
I Fjellhamarelva i utløpet av Langvannet ble det oppdaget en bestand av flere titalls andemusling (Anodonta anatina) på ulike størrelser. Sammenligning med informasjon fra Artskart viser at det høyst trolig er andemusling, ikke elvemusling, som tidligere er registrert på denne lokaliteten.
Det ble tatt miljø-DNA prøver på åtte lokaliteter etter prioritering satt av vannområde Leira-Nitelva og vurderinger foretatt i felt: to lokaliteter i Østbybekken, tre lokaliteter i øvre-, midtre-, og nedre del av Ellingsrudelva, to lokaliteter i øvre og nedre del av Vittenbergbekken og én lokalitet i Sagelva nedstrøms samløpet med Vittenbergbekken. Det ble funnet positivt utslag for elve-musling på alle tre stasjoner i Ellingsrudelva, og på lokaliteten i Sagelva. Miljø-DNA prøver i Østebybekken og Vittenbergbekken var negative.
På bakgrunn av resultatene i denne undersøkelsen og fra tidligere undersøkelser, anbefales det å gjennomføre en grundig kartlegging i aktuelle deler av Ellingsrudelva og Sagelva. Slike undersøkelser vil identifisere områder der det finnes elvemusling og beskrive bestandsstørrelse og tilstand på bestanden(e). I tillegg anbefaler vi å ta miljø-DNA prøver i nedre dele av Losbyelva, før samløpet med Fjellhamarelva-Sagelva, for å undersøke om det finnes elvemusling i dette området.
På bakgrunn av funn av andemusling i utløpet av Langvannet mener vi at en kartlegging som fokuserer på denne arten er nødvendig. Forekomst av andemusling i Norge er begrenset, og denne arten får mindre oppmerksomhet enn elvemusling. Undersøkelser av bestanden i området rundt Langvannet vil bidra til å beskrive bestandsstatus og -størrelse. I tillegg vil miljø-DNA prøver og analyser med fokus på andemusling bidra til å øke kunnskapen om utbredelse av andemusling i Lørenskog og Lillestrøm kommuner.