Bestandsutvikling av signalkreps i Lierne kommune. Påvisning av signalkreps i Murusjøen og dokumentert etablert bestand i Kvesjøen
Research report

Åpne
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3166602Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NINA Rapport/NINA Report [2435]
Sammendrag
Taugbøl, A & Johnsen, S.I. 2024. Bestandsutvikling av signalkreps i Lierne kommune. Påvisning av signalkreps i Murusjøen og dokumentert etablert bestand i Kvesjøen. NINA Rapport 2522. Norsk institutt for naturforskning.
Det ble påvist to signalkreps i Kvesjøen i Lierne i 2013 under garnfiske etter ørret. I 2014 ble fangsten mangedoblet og det ble registrert bifangst av 19 større signalkreps under garnfiske. I 2014 ble det satt ut teiner over 1123 teine-netter med fangst av én enkelt signalkreps, noe som tilsa en lav, sporadisk bestand. Det ble i 2014 også elfisket og teinefisket i elva mellom Kvesjøen og Murusjøen uten påvisning av signalkreps.
I denne undersøkelsen ble det teinefisket i Kvesjøen gjentatt. Totalt 48 teiner ble satt ut med båt fordelt på tre geografiske områder i Kvesjøen, men med flest utsatte teiner i området der signalkreps ble påvist i 2014. Av 33 teiner i dette området ble det fanget 21 signalkreps (CPUE= 0.63) i 2024. Teinene i Murusjøen ble satt fra land, der 25 teiner fanget én stor signalkreps (136 mm). Murusjøen er ny lokalitet for signalkreps i Norge.
Størrelsesfordelingen til signalkrepsen innfanget i Kvesjøen kan tyde på fire årsklasser. Det ble fanget dobbelt så mange hanner som hunner.
Forslag til fremtidig overvåkning inkluderer å innhente mer kunnskap om størrelsesfordeling til krepsebestanden. mengdefordeling over flere størrelser av kreps (teinene i bruk her fanger kreps i størrelsesområdet fra 7.5-8 cm og oppover); kartlegge den geografiske utbredelsen i Kvesjøen, sette teiner fra båt i området signalkrepsen ble påvist og i innløpsbekken til Murusjøen, samt samle inn genetiske prøver som muliggjør analyser av hvor signalkrepsen i Lierne kommer fra.