Overvåking av elvemusling i Norge. Årsrapport for 2008: Hunnselva, Oppland
Research report
View/ Open
Date
2009Metadata
Show full item recordCollections
- NINA Rapport/NINA Report [2351]
- Publikasjoner fra CRIStin - NINA [2411]
Original version
Larsen, B.M. & Berger, H.M. 2009. Overvåking av elvemusling i Norge. Årsrapport for 2008: Hunnselva, Oppland. - NINA Rapport 443. 29 s.Abstract
Et nasjonalt overvåkingsprogram for elvemusling ble startet i Norge i 2000. Det inngår til sammen 16 vassdrag i programmet. Det er gjennomført basisundersøkelser i disse vassdragene i løpet av 2000-2005 som skal være referanse for videre overvåking. I 2007 og 2008 ble Hunnselva, som er ett av vassdragene i overvåkingsprogrammet, undersøkt på nytt.
Det har vært en negativ utvikling i bestanden av elvemusling i Hunnselva fra 1940-tallet og fram til i dag. Tidligere fantes arten langs hele strekningen mellom Einavatnet forbi Raufoss og ned til Brei-skallen. I dag finnes det elvemusling bare på strekningen mellom Vestbakken kraftverk og Raufoss; en strekning som er ca 7 km lang.
Det er ikke funnet muslinger mindre enn 50 mm i Hunnselva verken i 1998, 2001 eller 2008. Rekrut-teringen har sannsynligvis sviktet helt eller delvis allerede før 1970, og bare tilfeldige muslinger har vokst opp i vassdraget i løpet av 1980- og 1990-tallet. Om lag 70 % av muslingene var større enn 100 mm eller eldre enn 50 år i 2008. Det gjør at utviklingen i antall elvemusling har vært negativ i hele utbredelsesområdet fra 1998 til 2008. Det har vært en nedgang i antall muslinger på ca 30 % i løpet av de siste ti årene, og det er antatt at det står igjen ca 2500 elvemusling i Hunnselva i dag. Selv om estimatet er beheftet med unøyaktighet gir det en bekreftelse på at bestanden av elve-musling er liten og meget sårbar for ytterligere reduksjon i utbredelse og antall.
Det er de høye nitratverdiene som er mest kritisk i Hunnselva. Alle målte verdier var høyere enn 580 µg/l i 2001-2008, og medianverdien var mer enn seks ganger høyere enn det som er anbefalt for å sikre rekrutteringen hos elvemusling. Likevel er det flere samvirkende faktorer som har forår-saket den negative utviklingen i Hunnselva, og i tillegg til eutrofiering synes vannkraftreguleringene, industriforurensning og erosjon med nedslamming av elvebunnen å være av overordnet betydning. Dessuten kan mangel på egnet vertsfisk være en flaskehals for elvemuslingens larver.
I handlingsplanen for elvemusling (Direktoratet for naturforvaltning 2006) er målet for arbeidet med forvaltning av elvemusling i et langsiktig perspektiv at den skal finnes i livskraftige populasjoner i hele Norge. Alle nåværende naturlige populasjoner skal opprettholdes eller forbedres. I et slikt perspektiv er det viktig at problemene for elvemusling i Hunnselva nå blir identifisert, og nødvendige tiltak settes i verk for å hindre at muslingen dør ut i vassdraget. En bestand av elvemusling som opprettholder naturlig rekruttering i Hunnselva vil være det synlige beviset på god vannkvalitet og god økologisk status.
Elvemusling, overvåking, utbredelse, tetthet, lengde, muslinglarver, vertsfisk, Hunnselva, freshwater pearl mussel, monitoring, distribution, density, length, mussel larvae, host fish, River Hunnselva